Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

PXL

De nieuwe studententoren van Hogeschool PXL op de Elfde-Liniecampus in Hasselt is bijna klaar. De toren, eigendom van Xior Student Housing en gebouwd door bouwbedrijf Cordeel, vormt dit semester het onderwerp van het project ‘Gebouwen’ dat de PXL-laatstejaarsstudenten bouw uitwerken.
 

 

Het nieuwe academiejaar is nog maar twee weken aan de gang, maar onze studenten zijn er al tweemaal op werfbezoek geweest. Ze moeten in dit project alles doen wat een werfleider en calculator ook doen: de bouwmaterialen voor deze toren bestuderen, materiaalhoeveelheden calculeren, uitvoeringstechnieken bepalen, een werfplanning opmaken enz.
 
“Op de bouwwerf zelf zien de studenten dan hoe het project ‘in real life’ uitgevoerd wordt en kunnen ze concrete uitvoeringsdetails fotograferen en analyseren”, vertelt Sofie Massonnet, PXL-projectcoach Bouw.
 
“Onze studenten zijn doeners: ze hebben een praktische ‘can do’-mentaliteit die in de bouwsector zeer gesmaakt wordt. Minstens de helft van onze opleiding wordt dan ook ingevuld door projecten, stages, werfbezoeken en authentieke cases. Voor de begeleiding schakelen we mensen uit het werkveld in: zowat alle bouwcoaches en lectoren staan nog met minstens één been in de bouwsector”, zegt Chris Leinders, PXL-opleidingshoofd Bouw.

Paddenstoel

De nieuwe studententoren van dertien verdiepingen hoog, rees de voorbije maanden als een paddenstoel uit de grond. Verrassend snel, zo leek het wel. “Dat klopt. Wat helpt, is dat het bouwbedrijf Cordeel als een van de trendsetters in Vlaanderen met BIM werkt, building information modelling”, stelt Sofie Massonnet.
 
“Dat betekent dat nog voordat de eerste steen gelegd is, het volledige gebouw met alle uitvoeringsdetails in één groot digitaal model gegoten wordt. Op die manier bouw je eigenlijk twee keer: één keer virtueel en één keer in het echt. Maar omdat alle mogelijke fouten of problemen al in die digitale modellering opgevangen worden, verloopt het bouwen zelf efficiënter en sneller. Ook met die BIM-modellen moeten onze PXL-studenten dus leren werken, want  digitalisering zal in de bouw alsmaar belangrijker worden”, besluit de projectcoach.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels