Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Studenten blijven welkom in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Studenten blijven welkom in de bouw

De vraag naar studenten in de bouwsector heeft niet te lijden onder de viruscrisis. Bouwunie roept de studenten op om deze zomer te kiezen voor een vakantiejob in de bouw. Heel wat bedrijven kampen als gevolg van de virusmaatregelen met een achterstand. Jobstudenten kunnen helpen om die in te halen.
“Als gevolg van de viruscrisis zullen vele studenten in mindere mate terechtkunnen in traditionele sectoren zoals evenementen, horeca of toerisme. Dit is voor hen een mooie kans om de bouwsector te leren kennen. We hebben een divers aanbod aan jobs waarvoor zeker niet altijd een technische opleiding vereist is”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
Bouwunie hield een rondvraag bij 238 bouwondernemers. Meer dan de helft van hen doet tijdens de zomermaanden een beroep op jobstudenten. Een derde is nog op zoek naar gemotiveerde jongeren die de handen uit de mouwen willen steken. De studenten komen uit diverse studierichtingen, maar het merendeel heeft een technische achtergrond.
 
Drie vierde van de ondervraagde bedrijven heeft studenten uit een technische opleiding in dienst, een kwart werkt met studenten uit een algemene secundaire richting en nog een een kwart doet beroep op hogeschool- of universiteitsstudenten. Bijna negen op de tien ondernemingen schakelt de studenten in voor het verrichten van handenarbeid op de bouwwerf, 34% voor arbeid in het atelier en bij 16% gaat het om administratief werk.
 
Bouwunie pleit tevens voor meer soepelheid om ook op zaterdag gebruik te kunnen maken van jobstudenten. Wie nu als student op zaterdag in de bouwsector aan de slag wil, moet verplicht een technische of beroepsopleiding volgen. Het afschaffen van die verplichte opleiding zou zorgen voor extra soepelheid in de toepassing van studentenarbeid.
 
“De verplichte opleiding vormt een grote drempel, want studenten uit andere richtingen kunnen tijdens het jaar niet terecht in de bouw terwijl dat in de vakantieperiode wel kan. Ook wie onder het stelsel van duaal leren werkt in de bouw, zou bij diezelfde werkgever vakantiewerk moeten kunnen doen. Dat is nu niet mogelijk”, aldus Waeytens.
 
Hoewel de viruscrisis een voelbare impact heeft op de opdrachten voor het najaar en 2021, moeten vele bouwbedrijven nu nog achterstand inhalen. Begin mei gaf bijna negen op de tien bouwondernemers aan dat ze kampen met vertragingen omwille van de coronamaatregelen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

AFAS organiseerde op woensdag 6 oktober in samenwerking met Starring Jane een inspiratiediner met als thema de digitale transformatie in de bouw. Onder de genodigden tal van bekende gezichten die de bouwsector in België mee vorm geven. Doel[…]

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

Wie worden de winnaars van de tweede editie van de Belgian Construction Awards?

Wie worden de winnaars van de tweede editie van de Belgian Construction Awards?

Meer artikels