Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Student-ondernemers krijgen sociaal statuut

De federale regering heeft een aantal maatregelen goedgekeurd die studentenarbeid versoepelen. Studenten mogen vanaf 1 januari 2017 jaarlijks 475 uren studentenarbeid uitvoeren in de plaats van 50 dagen. Student-ondernemers krijgen een eigen sociaal statuut. Sinds 1 juli mogen studenten ook kiezen of ze werken onder het studentenstatuut of als gelegenheidsarbeider. Met deze maatregelen worden alle studenten gestimuleerd om te proeven van het ondernemerschap, zonder dat dit hen of hun ouders fiscaal benadeelt.

Student-ondernemers die jonger zijn dan 25 en reglementair zijn ingeschreven in een onderwijsinstelling in België krijgen een eigen statuut. Concreet betekent dit dat de eerste schijf van 1.500 ' van het inkomen van student-ondernemers en de uitkering van jongeren in het stelsel van alternerend leren niet meer in rekening zal worden gebracht als een bron van inkomsten.

'De student die een inkomen verdient, kan daardoor langer kind ten laste blijven van zijn ouders en genieten van dezelfde fiscale behandeling als jobstudenten. Hiermee wordt voor studenten een eind gemaakt aan het fiscale onderscheid tussen de loontrekkende student en de student-ondernemer', legt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NV-A) uit.

Onderwijsspecialist Koen Daniëls wijst op het belang voor leerlingen in een systeem van alternerend leren. Dat zijn jongeren die afwisselend op school en op de werkvloer een opleiding volgen en daarvoor een kleine vergoeding krijgen.

'Het voorstel voorziet dat jongeren die een vergoeding in een alternerende opleiding krijgen fiscaal niet gestraft worden. Zo worden zij op dezelfde manier behandeld als wie een studentenjob heeft. Dat is positief, want werkervaring en ondernemingszin zijn belangrijk voor hun kansen op de arbeidsmarkt', aldus Daniëls.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector riskeert Europese steun mis te lopen

Bouwsector riskeert Europese steun mis te lopen

Voor de relance van de Europese economie voorziet de Europese commissie in een herstelfonds van 750 miljard € waarvan ongeveer 5 miljard € voor België. De Europese commissie geeft daarbij zelf aan dat een groot deel van de[…]

23/09/2020 | Confederatie BouwEuropa
Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Techni-Mat gaat door!

Techni-Mat gaat door!

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan