Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Student-ondernemers krijgen sociaal statuut

De federale regering heeft een aantal maatregelen goedgekeurd die studentenarbeid versoepelen. Studenten mogen vanaf 1 januari 2017 jaarlijks 475 uren studentenarbeid uitvoeren in de plaats van 50 dagen. Student-ondernemers krijgen een eigen sociaal statuut. Sinds 1 juli mogen studenten ook kiezen of ze werken onder het studentenstatuut of als gelegenheidsarbeider. Met deze maatregelen worden alle studenten gestimuleerd om te proeven van het ondernemerschap, zonder dat dit hen of hun ouders fiscaal benadeelt.

Student-ondernemers die jonger zijn dan 25 en reglementair zijn ingeschreven in een onderwijsinstelling in België krijgen een eigen statuut. Concreet betekent dit dat de eerste schijf van 1.500 ' van het inkomen van student-ondernemers en de uitkering van jongeren in het stelsel van alternerend leren niet meer in rekening zal worden gebracht als een bron van inkomsten.

'De student die een inkomen verdient, kan daardoor langer kind ten laste blijven van zijn ouders en genieten van dezelfde fiscale behandeling als jobstudenten. Hiermee wordt voor studenten een eind gemaakt aan het fiscale onderscheid tussen de loontrekkende student en de student-ondernemer', legt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NV-A) uit.

Onderwijsspecialist Koen Daniëls wijst op het belang voor leerlingen in een systeem van alternerend leren. Dat zijn jongeren die afwisselend op school en op de werkvloer een opleiding volgen en daarvoor een kleine vergoeding krijgen.

'Het voorstel voorziet dat jongeren die een vergoeding in een alternerende opleiding krijgen fiscaal niet gestraft worden. Zo worden zij op dezelfde manier behandeld als wie een studentenjob heeft. Dat is positief, want werkervaring en ondernemingszin zijn belangrijk voor hun kansen op de arbeidsmarkt', aldus Daniëls.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen