Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Structo moet aan onze eigen capaciteitsvraag helpen voldoen”

Gerelateerde onderwerpen :

“Structo moet aan onze eigen capaciteitsvraag helpen voldoen”

“We willen Structo overnemen om in de eerste plaats aan onze eigen capaciteitsvraag te voldoen en zeker niet om de fabriek te sluiten”, zegt ceo Dirk Deroose van de Willy Naessens Group. De Vlaamse bouwgroep, die in Bornem net Interton opstartte, groeit nog steeds en heeft de extra capaciteit nodig voor de eigen bouwprojecten en om de vraag van derden te kunnen volgen.

Structo is een producent van voorgespannen prefabbeton in Brugge. Toen één van de vorige eigenaars, de PST-groep rond Van Maercke, enkele jaren geleden in de problemen raakte, werd Structo overgenomen door het Waalse Ronveaux. Die slaagde er evenwel niet in om Structo opnieuw rendabel te maken en zocht daarom een partner om nieuwe investeringen mogelijk te maken. De partner werd uiteindelijk overnemer.

Unieke kans

“Voor ons is het een unieke kans. We hebben de jongste jaren heel wat overnames gedaan op de verticale as van onze activiteiten, met overnames van grondwerk- en dakbedekkingsbedrijven en investeringen in onze aluminiumafdeling, maar we willen tegelijk ook onze kernactiviteit, prefabbeton, in de breedte uitbouwen. Dat doen we o.m. met de start van Interton in Bornem, onze tiende betonfabriek, en de uitbreiding van Tripan in Dilsen-Stokkem”, zegt Filip Van Hautegem van Willy Naessens Build.
“De overname van Structo past in dat verhaal. Het klopt dat er overcapaciteit is op de markt van prefabbeton, maar dat geldt vooral voor ‘voorraadproducten’ als putten en buizen en niet voor maatproducten als de onze. Wij nemen Structo dus niet over om de fabriek te sluiten en zo de overcapaciteit op de markt weg te werken. Prefabbeton wint trouwens nog steeds marktaandeel ten opzichte van andere bouwoplossingen. We kunnen die extra capaciteit niet in bv. het nieuwe Interton in Bornem realiseren omdat we daar de ruimte niet voor hebben”, zegt Dirk Deroose.

Groei

“De markt voor kantoren, kmo’s en industrie zal de komende jaren niet spectaculair groeien. Maar wij groeien geografisch. Met onze Vlaamse productievestigingen voor prefabbeton leveren wij nu al tot in Noord-Nederland en Frankrijk. In Frankrijk komt er begin volgend jaar nog een verkoopkantoor en een montage-afdeling bij in Bapaume, een stuk minder diep in Frankrijk dan ons andere verkoopkantoor en montagebedrijf in Foucarmont. Frankrijk en Nederland zijn groeimarkten voor ons omdat wij daar tussen de lokale spelers nagenoeg het enige bouwbedrijf zijn met zo een doorgedreven verticale integratie. Die markten zijn er nog niet mee vertrouwd dat je ook met slechts één aannemer en aanspreekpunt een volledig gebouw kan realiseren. Wij nemen bouwheren alle coördinatie- en opvolgingsproblemen uit handen. Omdat wij bijna alles met eigen aannemers en leveranciers en eigen logistiek doen, zijn we vaak sneller en goedkoper dan onze concurrenten”, stelt Deroose.
“Onze verticale integratie is al veel gekopieerd, maar dat is geen garantie voor succes. Bovendien kunnen wij daarbij genieten van de schaalgrootte van onze aannemings- en productie-activiteiten. Daarvoor moeten we in de eerste plaats Willy Naessens bedanken die van bij de start van dit bedrijf die twee zaken telkens in het achterhoofd heeft gehouden. Dat en de aangehouden marketinginspanningen zijn de motor achter het succes van het bedrijf”, zeggen Deroose en Van Hautegem.

Nederland

De overname van Structo vormt alvast geen eindpunt voor de ambitie van Willy Naessens Build. “We bekijken elke mogelijkheid die zich aanbiedt, of dat nu in aanneming of in productie is en of dat nu binnen of net buiten ons werkgebied ligt. Hoe groter onze geografische spreiding, hoe beter we op de verschillende conjunctuurgolven kunnen  meegaan. De Nederlandse bouwmarkt is bv. al sinds vorig jaar uit het dal aan het kruipen en vertegenwoordigt voor ons al een jaaromzet van meer dan 30 miljoen €. In Frankrijk presteerde de bouwmarkt de jongste jaren heel slecht, maar zien we nu de eerste tekenen van herstel”, zegt ceo Dirk Deroose.
“Behalve misschien in Wallonië is er in eigen land nog weinig geografische uitbreiding mogelijk, maar hier zit het leveren aan andere aannemers in de lift. Aannemers bekijken onze productievestigingen terecht niet langer als die van een concurrent maar als één van de meest efficiënte leveranciers. Dat we aannemers daarvan overtuigd hebben, daar mogen we met het hele bedrijf trots op zijn”, besluit stichter Willy Naessens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"

Vlaanderen denkt nog te vaak in stereotypen en vooroordelen over aannemers. Eén van de oorzaken is dat vele aannemers er zelf voor kiezen om onder de radar te blijven. Nochtans kan transparant ondernemen en een open communicatie een[…]

Van den Berg (Besix) neemt Appermont Gebroeders over

Van den Berg (Besix) neemt Appermont Gebroeders over

Eerste kandidaten Belgian Construction Awards zijn ingeschreven

Eerste kandidaten Belgian Construction Awards zijn ingeschreven

Federale Verzekering opent 'kantoor van de toekomst' in Ukkel

Federale Verzekering opent 'kantoor van de toekomst' in Ukkel

Meer artikels