Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stroomvoorspeller voor groene energie

Gerelateerde onderwerpen :

Stroomvoorspeller voor groene energie

Het Vlaams Energieagentschap en 3E hebben een stroomvoorspeller ontwikkeld die in realtime toont hoeveel energie onze zonnepanelen en windmolens op land produceren en hoeveel ze morgen zullen opbrengen. Het gaat om een Europese primeur. Op Stroomvoorspeller.be kan je per uur en per dag, tot op het niveau van je gemeente, volgen wat zon en wind opleveren.

Hoeveel groene stroom kunnen we van onze zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag of morgen een topdag? De Stroomvoorspeller weet het antwoord op al die vragen. Voor het eerst biedt een regio niet alleen realtime groenestroomproductiedata, maar ook voorspellingen tot op gemeentelijk niveau.

De Stroomvoorspeller koppelt gegevens van zonnepanelen en onshore windmolens aan weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind voor ons produceren en hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de Stroomvoorspeller niet alleen voorspellingen, maar ook actuele waarnemingen en historische data.

“Met de Stroomvoorspeller laten we onderbouwd en transparant zien wat zon en wind betekenen voor ons energiesysteem, wat belangrijk is voor het draagvlak. We willen echter niet alleen sensibiliseren maar ook activeren: de voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten of elektrische voertuigen en op termijn hun thuisbatterij op te laden”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Het aandeel zonne-energie en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen, is de Stroomvoorspeller tevens een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. “Vorig jaar zorgden onze eigen zonnepanelen en windturbines voor ongeveer 7,5% van alle elektriciteit die we in Vlaanderen nodig hebben. Het duurt echter minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over onze groene energie verzameld en verwerkt zijn. De Stroomvoorspeller helpt ons korter op de bal te spelen door sneller in te schatten hoe we er ondertussen voor staan. Uit de data blijkt dat we de 9% overstijgen en het jaar is nog niet om. We zien ook dat onze zonnepanelen eind september al meer zonnestroom leverden dan in heel 2017”, legt Bart Tommelein uit.

“We krijgen bovendien zicht op hoeveel stroom er per dag en per gemeente verwacht wordt. Dat we meteen kunnen afleiden welke gemeenten het voortouw nemen in onze energietransitie is meer dan welkom. Een beetje onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellen”, besluit de Energieminister.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseert dit najaar een nieuwe oproep groene warmte, restwarmte en warmtenetten. Via het relanceplan Vlaamse Veerkracht wordt extra budget ter beschikking gesteld voor toekomstgerichte[…]

01/06/2021 | verwarminggroene energie
Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Meer artikels