Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Streetart wordt steeds populairder in de openbare ruimte

Streetart wordt steeds populairder in de openbare ruimte

Sommige mensen beschouwen het werk van straatkunstenaars, de zogenaamde 'streetart', louter als veredelde graffiti, maar in een heleboel wereldsteden is deze bezigheid de jongste jaren uitgegroeid tot een ware kunstvorm. Hierbij gaat het uiteraard niet over enkele vieze strepen en rare figuren die met klodders verf op muren worden gekrabbeld, maar om creatieve en soms bijzonder fraaie ontwerpen en schilderingen; openbare muurfresco's als het ware. De kunstvorm begint stilaan ook in ons land op te duiken, maar elders in Europa was vooral de stad Rome een echte streetart-pionier.

Inwoners van Rome kennen natuurlijk al langer de muurkunst die in hun straten opduikt, maar inmiddels vinden ook steeds meer toeristen en kunstliefhebbers de weg naar een speciaal maar soms bijzonder fraai kunstaanbod langs openbare wegen en pleinen. Rome heeft inmiddels een zeer grote streetart-scène en die krijgt volop aandacht.

Het stadsbestuur van Rome speelt daar sinds vorig jaar ook op in en en liet via de stedelijke toeristische dienst Turismo Roma een handige flyer maken met de voornaamste hoogtepunten van streetart-kunstwerken in de stad. De folder bevat een stadsplan waar je de mooiste straatfresco's kan terugvinden en wordt verspreid in musea, in toeristische infokantoren en via andere openbare informatiebalies. Inmiddels bestaat er ook al een digitale versie en werd zowel voor het Android- als het Apple-platform de app Streetart Roma ontwikkeld, waarmee je snel doorheen de stad kan navigeren op zoek naar de mooiste werken.

Minder bekende stadsgebieden

Het hoeft niet te verwonderen dat de meeste streetart te vinden is in de Romeinse buitenwijken en niet in het historische centrum, waar het aanbrengen van de minste kras of beschadiging op de beschermde gevels of monumenten een forse boete betekent. Omdat de meeste toeristen hun bezoek beperken tot de kernstad zijn de buitenwijken bij velen nauwelijks bekend, waardoor de streetart een mooie aanleiding vormt om ook eens een stukje van die minder bekende stadsgebieden te verkennen. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen