Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Streetart op Leuvense elektriciteitscabines

Streetart op Leuvense elektriciteitscabines

De stad Leuven en Eandis verfraaien de openbare ruimte door lokale en internationale kunstenaars 'streetart'-projecten te laten uitvoeren op elektriciteitscabines en -gebouwen. Via het project 'Kunstbak', een initiatief van de vzw Straatbeeld, werden in Leuven inmiddels al een twintigtal grijze elektriciteitsbakken getransformeerd tot verrassende en inspirerende kunstwerken. Twaalf Leuvense kunstenaars legden zich speciaal voor deze gelegenheid toe op de elektriciteitskast als uniek en uitdagend medium. De groene omgeving van het stadspark biedt een uniek decor voor deze ritmisch geplaatste kunstwerken, maar nu komen ook grotere elektriciteitscabines elders in de stad aan de beurt.

De vzw Straatbeeld is initiatiefnemer, promotor en begeleider van het project Kunstbak en vroeg aan netbeheerder Eandis en de stad Leuven om de elektriciteitscabines ter beschikking te stellen. In april vorig jaar werden twaalf kunstenaars geselecteerd voor het bekleden van de elektriciteitsbakken en -gebouwen. Er werd bewust gezocht naar een brede waaier aan beeldende kunsten (fotografie, woordkunst, schilderkunst, illustratie, ').

Het resultaat zijn kunstbakken die in stijlen en disciplines erg kunnen verschillen, maar daarom des te boeiender samen staan. De deelnemende kunstenaars zijn Sarah De Vos, DinDin, Tom Cech, Wide Vercnocke, Hans Geyens, Bisser, Geert Koekoeckx, Karel Duerinckx, Kurt d'Haeseleer, Kim Duchateau, Carmien Michels en Hilde Overbergh. Het stadsbestuur liet een foldertje met een routeplan drukken om geïnteresseerden duidelijk te maken waar de beschilderde elektriciteitskasten te vinden zijn en welke artiest ze in een nieuw kunstkleedje stak.

Het Leuvense streetart-project krijgt nu een vervolg met de aanpak van grotere elektriciteitsgebouwen. In de Burchtstraat werd reeds een kunstwerk op een cabine geplaatst en ook het elektriciteitsgebouw in de Redersstraat werd reeds in een kunstkleedje gestoken. Voor het project aan de Redersstraat besloten Hans Geyens en Bisser samen te werken. Ze kregen daarbij de hulp van Nils Westergard, een straatartiest uit de Verenigde Staten. De muurschildering op het elektriciteitsgebouw vertrekt vanuit een beeld van Nils Westergard. Bisser maakte daar een eigen versie van in zijn bekende stijl. Hans Geyens werkte het bovenste deel van het kunstwerk af met een tekst die correspondeert met de elektriciteitscabine in de Schapenstraat.

'Het werk van kunstenaar Bisser op de elektriciteitscabine in de Burchtstraat mag er zijn. Het is een echte blikvanger voor de Vaartkom. Nu was het dus de beurt aan de Redersstraat en inmiddels verfraaide kunstenaar Hans Geyens ook de elektriciteitscabine in de Schapenstraat. Als stad steunen we dit graag omdat we kunst zo toegankelijk mogelijk willen maken. Er is geen betere manier om dat te bereiken dan kunst op straat te brengen. Er zijn nog andere projecten op komst. Zo ontstaat in Leuven geleidelijk een openbare tentoonstelling die wellicht drie jaar of zelfs langer stand houdt', verklaart de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

De vzw Straatbeeld heeft de ambitie om de Leuvense openbare ruimte te verfraaien en zo bij te dragen aan een creatief Leuven. 'We zijn al ruim een jaar actief in het Leuvense om kunst in de openbare ruimte zichtbaar te maken. Het gaat veel breder dan louter streetart: woordkunst, fotografie, illustratie, ' Zo onderscheiden we ons van andere streetart-projecten die de jongste tijd erg populair zijn in steden. We willen alle kunstenaars de kans geven om in de publieke ruimte hun werk tentoon te stellen en krijgen daarbij veel steun van het stadsbestuur en Eandis', zegt Lucie Rullaud van Straatbeeld vzw.

'We waren meteen enthousiast over het project van Straatbeeld vzw. Zo'n openluchttentoonstelling heeft een grote toeristische meerwaarde: ze zorgt voor sfeer in de stad en levert mooie foto's op. Het Kunstbak-project is een permanente tentoonstelling, zonder sluitingsdagen en zonder toegangsticket. Kunst in de publieke ruimte maakt kunst bereikbaar voor iedereen en dat is een speerpunt van ons cultuurbeleid', vullen schepen van Toerisme Dirk Vansina en Cultuurschepen Denise Vandevoort aan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eén op de vijf bouwbedrijven slachtoffer van cybercrime

Eén op de vijf bouwbedrijven slachtoffer van cybercrime

Cybersecurity is geen overbodige luxe, ook bij bouwbedrijven, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. Eén op de vijf bouwbedrijven was al het slachtoffer van cybercrime. Daarbij waren de criminelen vooral uit op gegevens of geld.[…]

09/12/2022 | Digitaal
Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Renewi krijgt Europese lening voor nieuwe investeringen

Renewi krijgt Europese lening voor nieuwe investeringen

Leuven renoveert en bouwt op de Paul Van Ostaijensite

Leuven renoveert en bouwt op de Paul Van Ostaijensite