Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Streetart in 120 spoortunnels en stations

Streetart in 120 spoortunnels en stations

De stad Rome gaat ook iets doen aan de soms grauwe, grijze tunnels, bruggen en voetgangersdoorgangen in de regionale spoorwegstations. Vooral de oudere stations geven vaak een erg saaie, grijze en soms zelfs wat onveilige indruk.

Het idee ontstond om een beetje kleur in het straatbeeld te brengen en de aftrap voor het project 'Arte in stazione e città a colori' werd enkele maanden geleden gegeven bij stazione La Giustiniana, op de spoorlijn Roma-Viterbo. Kunstenares Tina Lojodice werkte er met veel kleuren, stippen en bracht op de muren ook schilderingen aan van bekende Italiaanse actrices, onder wie Anna Magnani, Virna Lisi, Monica Vitti en Claudia Cardinale.

Het initiatief wordt gepromoot door NSA Roma Nord (Nucleo di Sicurezza Ambientale) en werd mogelijk gemaakt door de medewerking van Rete Ferroviaria Italiana (RFI), de eigenaar van het station. In totaal zullen de komende maanden 120 treinstations in Rome en elders in de provincie worden opgefleurd dankzij de interventies van (bekwame) straatkunstenaars en kunstschilders.

In stazione di Settebagne, op de lijn naar Firenze, werd op de muur van een tunnel door de 22-jarige kunstenaar Jericho een hondenrace geschilderd. Wie door de tunnel wandelt, ziet de honden als het ware in volle actie. Het idee erachter is de symbolisering van de soms waanzinnig drukke passage van de reizigers, maar verwijst indirect ook naar het stromende water uit de waterreservoirs en het badhuis Septem Balnea uit de oudheid, waarvan in de omgeving belangrijke resten werden teruggevonden.

Eén van de initiatiefnemers van dit project is Francesco Galvano, een gepensioneerde spoorwegman, die samen met een aantal vrijwilligers, de NSA, de RFI en de Pittori Anonimi del Trullo, een heleboel artiesten in spe bij elkaar kon trommelen. Onder hen ook de jonge Romeinse kunstenaar Andrea Gandini, die een muurschildering van Pinocchio creëerde.

Ook het spoorwegstation San Pietro vlakbij Vaticaanstad werd aangepakt. Kunstenaar Mr. Klevra realiseerde op de muur die langs de sporen loopt een enorm werk. De kunstenaar heeft een voorliefde voor iconografische en sacrale verwijzingen in zijn werk, wat gezien de nabijheid van de Sint-Pietersbasiliek in dit geval kan worden beschouwd als een vriendelijk knipoogje naar het Vaticaan. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen