Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Strakke lijnen en warme uitstraling voor statige jaren '50-villa

Strakke lijnen en warme uitstraling voor statige jaren '50-villa

In een Hagelands dorp werd recent een voormalige dokterswoning uit de jaren '50 van vorige eeuw volledig gerenoveerd en gerestyled tot een ruime, comfortabele eengezinswoning. Er werden niet enkel een aantal bouwtechnische ingrepen uitgevoerd, van bij de aanvang werd de binneninrichting van dit project nauwgezet opgevolgd door de firma Jos Heylen uit Hulshout. De volledige interieurinrichting werd uitgetekend en uitgevoerd door deze specialist in binnenschrijnwerk, met focus op kasten en keukens.

De zeer stevig gebouwde woning met ruime tuin dateert uit 1950 en telt twee bouwlagen, goed voor in totaal 410 m². Aan de buitenzijde werden weinig aanpassingen doorgevoerd. Enkel de monumentale schouwen op het dak werden grotendeels verwijderd. De dakconstructie, inclusief het zinkwerk, was nog in goede staat en bleef behouden. Het dak zelf werd bijkomend geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. Dankzij de stevige bouwstructuur - en het feit dat er destijds tot tegen de buitenmuren was gebetonneerd - werden de muren niet bijkomend geïsoleerd.

Vloer 16 cm verhoogd

Op de gelijkvloerse verdieping bevonden zich o.m. het dokterskabinet, de wachtplaats, de bijbehorende apotheek en de leefgedeeltes. In grote lijnen werden de structuur en de betonnen kolommen op de gelijkvloerse verdieping van de woning behouden. Her en der werden binnenmuren - nog in volle bakstenen opgetrokken - uitgebroken en kleine ruimtes samengevoegd. Een aantal functionaliteiten, waaronder de keuken, kregen een andere ruimte in de woning toebedeeld. De bouwheer wou de woning met vloerverwarming uitrusten, wat een fundamentele aanpassing van het bestaande vloerniveau vereiste. Dit verklaart het kleine opstapje bij het betreden van de woning via de inkomdeur. Alle vloeren werden uitgebroken en met 16 cm verhoogd. Ook de binnendeuren moesten bijgevolg aangepast worden - zie verder. In functie van de grotere ruimtes werden ook grotere raamopeningen voorzien om voldoende daglichtinval te genereren. Het houten raamwerk werd integraal vervangen door aluminium schrijnwerk, dat zorgvuldig werd geïsoleerd. De ramen werden gemonteerd op basis van CS38 SL Steel Look-profielen van Reynaers Aluminium en voorzien van drievoudige beglazing Isolide One.

Monumentale trap

Eyecatcher in deze statige herenwoning is ongetwijfeld de monumentale houten trap in het verlengde van de inkomhal. Niet zelden is de trap het pijnpunt bij een renovatieproject, omdat deze vaak het meetwerk bemoeilijkt. 'De originele trapconstructie zelf was in eik, de treden waren in beuk. Een trap met dergelijke treden geeft geen problemen indien hij voldoende bewandeld wordt. Indien dit evenwel niet het geval is, krijgt houtworm vrij spel en wordt het hout langzaam aangetast. De driedelige trapstructuur werd behouden, de vernieuwde trap is evenwel integraal uit eik vervaardigd. Hij werd met witte olie behandeld om de matte naturel-look te behouden. De metalen sierornamenten die destijds in de open trapleuning verwerkt zaten, werden gereinigd en behandeld. Ze kregen een iets strakkere vormgeving, en werden opnieuw in de trapconstructie geïntegreerd. De zwartgelakte, metalen sierornamenten contrasteren mooi met de eiken trap', aldus Jos Heylen. Jos Heylen nv, gespecialiseerd in keukens, schrijnwerk en interieurbouw, won in december 2014 nog de Schrijnwerk Award 2014, in de categorie Interieurbouw, met een renovatieproject in Edegem.

Open nissen

De vroegere binneninrichting kenmerkte zich door de aanwezigheid van talrijke boogvormen in metselwerk, o.m. in de leefgedeeltes, typerend voor de klassieke villabouwtrant uit de jaren '50. In de living - tot op de betonnen constructie en vele kolommen gestript - werden kasten en wanden in witgelakt mdf geïntegreerd. Naar wens van de bouwheer werden deze aangepast aan de hedendaagse, strakke interieurstijl. In de zeer ruime living, annex zithoek, heeft de boogvormenstructuur die beide ruimtes van elkaar scheidt, plaats gemaakt voor ruime, strak vormgegeven, open nissen, met tabletten uit Hi-Macs. In de mdf-structuur hierrond werden enkele betonnen kolommen weggewerkt.

Zo lijkt de ruimte minder groot en wordt een doorkijk naar de zithoek gecreëerd, wat voor een sfeer van gezelligheid en verbondenheid zorgt. Het integreren van heel wat houten elementen zorgt voor een warme uitstraling.

Strak lijnenspel

Vooral in de keuken waren er heel wat technische uitdagingen voor de interieurbouwer. Zo werd in de wand tussen de keuken en de huidige kantoorruimte aan de straatzijde de binnendeur vervangen door een discreet ingewerkte, uitschuifbare houten wand. Voorts konden enkele betonbalken worden weggewerkt achter een verlaagd plafond in Gyproc, waarin ook de buis van de dampkap kon worden geïntegreerd. Alle kasten op het gelijkvloers, zowel in de keuken, de living als de bijkeuken, zijn greeploos, voorzien van gedempte sluitingen en uitgevoerd in witgelakt mdf. Alle fronten en zichtzijden werden vooraf gelakt in het atelier van Jos Heylen. De binnenkasten zijn vervaardigd in melamine met naadloze kanten door toepassing van airtec-technologie. Alle kasten zijn uitgerust met het uitschuifbare, stabiele laden Legrabox-systeem van Blum. De 2,4 m brede kookzone is volledig afsluitbaar met plooischuifdeuren. Het strakke ontwerp van de interieurbouwer, waarbij de deuren van vloer tot plafond lopen, kon worden gerespecteerd door het gebruik van het Hawa Folding Concepta-beslag.

In het Hi-Macs-werkblad van het centrale keukenblok werden twee spoelbakken naadloos verwerkt. Er werd gekozen voor dit hygiënische en onderhoudsvriendelijke materiaal omdat men hiermee volledig zonder voegen kan werken en mogelijke krassen op termijn eenvoudig weggeschuurd kunnen worden. Voor het middenblok in de keuken werd, om redenen van functionaliteit en ergonomie, voor plinten van 100 mm geopteerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwteam Nautilus wint competitie voor casino Middelkerke

Bouwteam Nautilus wint competitie voor casino Middelkerke

  De gemeente Middelkerke gunde op 9 september het ontwerp en de bouw van het nieuwe casinogebouw aan Bouwteam Nautilus. Samen met de heraanleg van het Epernayplein worden de kosten van de bouw van het casinoproject begroot op 41 miljoen[…]

Eerste kandidaten Belgian Construction Awards zijn ingeschreven

Eerste kandidaten Belgian Construction Awards zijn ingeschreven

Huurland breidt vloot uit met 2 Mini Screeners

Huurland breidt vloot uit met 2 Mini Screeners

Vlaamse professoren willen gewestplan afschaffen

Vlaamse professoren willen gewestplan afschaffen