Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stormloop op woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Stormloop op woningen

(c) Heylen Vastgoed

Er is een ongeziene stormloop op vastgoed aan de gang. Vier op de vijf panden raken binnen de zes weken verkocht. Per woning dagen gemiddeld dertig kopers op. Uit een analyse van Heylen Vastgoed blijkt dat er de komende maanden minstens een kwart meer woningen op de markt zullen komen. Het bedrijf wijt dat aan het feit dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn en pas nu hun woning durven verkopen. Ook vastgoed uit erfenissen komt weer op de markt.
De zomer kondigt zich bijzonder heet aan voor al wie zijn woning wil verkopen of op zoek is naar een nieuwe woning. Heel wat vijftigplussers hebben gewacht op hun vaccin voor ze hun huis te koop stelden. Aan de vraagzijde is er al langer sprake van oververhitting: vier op de vijf woningen vindt bij Heylen Vastgoed al na maximaal zes weken een nieuwe eigenaar. Bij de vastgoedmakelaar zetten ze zich dan ook schrap voor een helse zomer en zijn ze in allerijl nog op zoek naar tien nieuwe medewerkers. Zowel de vraag- als de aanbodzijde zullen de komende maanden serieus boomen, voorspelt Heylen Vastgoed.
 
“Door de coronamaatregelen waren huisbezoeken lange tijd niet toegestaan en ook daarna stonden heel wat kandidaat-verkopers niet te trappelen om hun woning open te stellen om potentiële kopers een rondleiding te geven, dit uit schrik voor het virus. Nu de Vlaamse vaccinatietrein serieus vaart maakt, wachten ze niet langer om hun woning te verkopen”, zegt Cedric Vanhencxthoven, bestuurder bij Heylen Vastgoed.

25% meer woningen

De vastgoedspeler verwacht dat er de komende maanden gemakkelijk 25% meer woningen op de markt zullen komen, vergeleken met de voorbije maanden. Ook heel wat vastgoed uit erfenissen zal tijdens de zomer zijn weg vinden naar de vastgoedmarkt.
 
“Het woningaanbod was de voorbije maanden fors lager dan normaal. Tegelijkertijd waren meer mensen op zoek naar een nieuwe woning. Vooral woningen met een tuin zijn sinds corona razend populair. Dat grote verschil tussen vraag en aanbod zorgde voor een stormloop op vastgoed. 80% van onze woningen is vandaag binnen de zes weken verkocht. Dat is ongezien. Vóór corona hadden we gemiddeld twaalf weken nodig om een pand te verkopen. Waar vroeger vooral bepaalde types woningen zeer gegeerd waren, verkoopt vandaag bijna alles. Zeker instapklare woningen zijn onmiddellijk weg. Voor heel wat panden dienen zich gemakkelijk dertig kandidaat-kopers aan”, vervolgt Cedric Vanhencxthoven.

Stijgende prijzen

Die ongeziene rush op woningen heeft natuurlijk gevolgen voor de gemiddelde vraagprijs. Die is de voorbije maanden fors gestegen, maar dat schrikt kandidaat-kopers duidelijk niet af. “De meeste mensen hebben het voorbije anderhalf jaar flink kunnen sparen. Door corona was reizen lange tijd verboden en we konden ook niet op restaurant of naar een concert. Ook funshoppen was er niet bij, we kochten enkel het hoogstnodige. De koopkracht is voor een gedeelte van de bevolking serieus toegenomen en heel wat kandidaat-kopers staan nu dan ook te springen om hun droomwoning te kunnen bemachtigen”, aldus bestuurder Johan Heylen.
 
De evolutie van de vastgoedprijzen hangt vooral af van vraag en aanbod en de toegenomen invloed van de grote investeerders op de vastgoedmarkt. “Tal van grote investeringsfondsen zijn vandaag in de provincie Antwerpen op zoek naar woningen om te verhuren.
 
De Vlaamse vastgoedmarkt wordt de komende jaren steeds meer een huurmarkt, net zoals in Nederland. Een modale halfopen bebouwing kost vandaag al snel 450.000 tot 500.000 €. Een gezin met tweeverdieners kan dat zonder financiële hulp bijna niet meer betalen. En als het Oosterweelproject over een aantal jaren klaar is, zullen de prijzen in de regio rond Antwerpen ongetwijfeld nog verder stijgen in de richting van andere Europese grootsteden”, besluit Johan Heylen.

Cedric Vanhencxthoven.
Johan Heylen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Met de nieuwe Woonidee-award, kortweg WOAW, lanceert de provincie Antwerpen een oproep in de richting van laatstejaarsstudenten en jonge professionals om met innovatieve ideeën vorm te geven aan het wonen van morgen. Het kan gaan om een[…]

We Invest trekt naar Frankrijk

We Invest trekt naar Frankrijk

Ehias en Sobradis richten eerste verhuurfonds op

Ehias en Sobradis richten eerste verhuurfonds op

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Meer artikels