Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stormloop op renovatieleningen

De nakende verhoging van het btw-tarief voor renovaties zorgt elke maand voor een toenemend aantal renovatiekredieten. Vanaf 1 januari genieten woningen tussen vijf en tien jaar oud immers niet langer van het lagere btw-tarief van 6%. Op alle renovaties zal dan 21% moeten betaald worden. Die wijziging spoort heel wat mensen aan om dit jaar nog te renoveren. Door de erg lange rente, die tot dusver slechts zeer lichtjes gestegen is, worden de banken ook nog steeds overstelpt door vragen om woonleningen te herfinancieren. Ook dat beïnvloedt de cijfers.

Febelfin vzw, de Belgische federatie van de financiële sector, zag het aantal renovatieleningen met 60% stijgen ten opzichte van mei vorig jaar. In totaal lag het aantal kredietaanvragen in mei 95% hoger dan in mei vorig jaar. Het overeenstemmende totaalbedrag lag 88% hoger. De verstrekte kredieten stegen met 65%. De versnelde renovatieplannen omvatten vooral kleinere renovaties waarvoor geen vergunning nodig is. De cijfers voor de vergunde renovaties tonen tot dusver nog geen gelijkaardige schommeling. Tegenover elke renovatie waarvoor een vergunning nodig is, worden vier tot vijf renovaties zonder vergunning uitgevoerd.

Tevens is een duidelijke stijging merkbaar van de kredieten voor de aankoop van een woning (+ 18%) en voor de aankoop met renovatie (+ 22%). In het eerste kwartaal daalden de hypothecaire kredieten voor woningaankopen nog met 11%. Dat was te wijten aan de minder gunstige woonbonus die sinds begin dit jaar van kracht was. De cijfers geven een indicatie van de toestand op de vastgoedmarkt. Het lijkt erop dat heel wat mensen de lage rente willen benutten om eindelijk hun droomwoning te kopen. Eén en ander blijkt uit de maandelijkse cijfers van de hypothecaire-kredietbarometer van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) die een indicatie geven van de toestand op de vastgoedmarkt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code