Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stoere metrostations voor Salvador

Stoere metrostations voor Salvador

JBMC Arquitetura e Urbanismo uit Sao Paulo heeft een reeks metrostations ontworpen voor Salvador, de eerste hoofdstad van Brazilië.

De stad is de voorbije decennia vooral uitgebouwd op de heuvels, terwijl de valleien gebruikt werden voor transport. Doordat de stad steeds groter werd, barstte de bestaande transportinfrastructuur uit zijn voegen, met grote files tot gevolg.

In dit landschap zijn de metrostations van ver te zien, wat volgens de architecten vroeg om een sterke uitstraling van de stations. Ze moeten een soort baken zijn in het landschap. De realisatie van metrolijn 2 was een publiek-private samenwerking voor de bouw van 12 metrostations, waarvan negen grondstations, 1 verhoogd station, 2 verhoogde stations in speciale omstandigheden, drie busterminals en 13 km landschapsvorming met veel groen en fietspaden.

Mezzanine

De metrostations werden ontworpen op twee verdiepingen, met de platformen dicht bij de grond en daarboven een mezzanine. Omdat het project een korte doorlooptijd had, werd gekozen voor duurzame, gerationaliseerde en geprefabriceerde constructiemethodes.

De prefabpalen werden op zo’n manier gerealiseerd dat ze continuïteit geven aan het zelfdragende dak en ervoor zorgen dat er minder ruimte wordt ingenomen, wat zeer belangrijk was omdat de bouwsite aan de kleine kant was.

Metalen dak

Het metalen dak heeft een overspanning van 23 m en is uitgerust met thermische en akoestische isolatie. De ‘dakpannen’ staan in een hoek van 10 graden en zorgen voor daglicht en ventilatie.

 

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Functionele architectuur voor Chirec-ziekenhuis in Brussel

Functionele architectuur voor Chirec-ziekenhuis in Brussel

Het Brusselse architectenbureau Assar ontwierp het nieuwe gebouw van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec) op de Delta-site in Brussel. De moderne architectuur is volledig afgestemd op het optimaal functioneren van een[…]

13/01/2019 |
NAV en VUB bouwen samen circulair

NAV en VUB bouwen samen circulair

Vlaamse Planningsprijs 2018 uitgereikt

Vlaamse Planningsprijs 2018 uitgereikt

Dynamische gevel is eyecatcher van Leopold Views in Evere

Dynamische gevel is eyecatcher van Leopold Views in Evere

Meer artikels