Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stimulans voor waterwegentransport

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt dit jaar 1 miljoen ' vrij om het transport van goederen op palletten via binnenschepen voort uit te bouwen. Met deze Vlaamse financiële steun kunnen ondernemers investeren in aangepaste schepen, kades of kranen en wordt het te verwachten expoitatieverlies in de beginfase gecompenseerd. Binnenvaart kan een grote rol spelen in het transport van bouwmaterialen zoals gipsblokken, snelbouwstenen en gevelstenen. De minister wil tevens een aantal distributiecentra voor bouwmaterialen realiseren op strategische locaties in Vlaanderen.

'Jaarlijks vervoeren vrachtwagens op de Belgische wegen ruim 61 miljoen ton bouwmateriaal op palletten. Zes tot zeven miljoen ton hiervan kan ook langs het water vervoerd worden. Maar ook voor palletvervoer langs het water van andere goederen is veel potentieel. Een binnenschip kan 300 tot 1.200 palletten in één keer vervoeren, een vrachtwagen 20 tot 33. Elk transport op het water haalt dus een pak vrachtwagens van de baan, wat dan weer zorgt voor minder verkeersdrukte, minder kapotgereden wegen en een schoner milieu', verklaarde Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken.

Bedrijven aarzelen echter vaak nog om de overstap van de weg naar het water te maken, vooral omdat ze eerst moeten investeren in aangepaste schepen, kades of kranen. Dankzij de impulssubsidies uit 2012 en 2013 worden nu jaarlijks 241.000 palletten via het water vervoerd en worden 12.000 vrachtwagenritten vermeden, zo blijkt uit een parlementaire vraag die Bert Maertens eerder stelde. De steunmaatregel voor palletvervoer per schip wordt dus ook dit jaar voortgezet. In de tweede helft van dit jaar volgt een nieuwe projectoproep, waarvoor de minister 1 miljoen ' zal vrijmaken. Minister Weyts benadrukt wel dat louter steunmaatregelen niet voldoende zijn. Het is belangrijk dat trafieken bestendigd worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

De multidisciplinaire bouwgroep Denys uit Wondelgem werd geselecteerd om mee te bouwen aan het Porthosproject, dat door Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland werd ontwikkeld om bij te dragen aan het behalen van de[…]

'De  bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

'De bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap