Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

© All Rights Reserved.

De bouwsector herpakt zich na een moeilijk coronajaar. Uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat de orderboeken bij de bouwkmo’s en zelfstandigen weer beter gevuld zijn. Dat is goed nieuws, maar toch is de sector ongerust. De duurdere grondstofprijzen en langere levertermijnen van bepaalde bouwproducten dreigen een rem te zetten op de economische relance. Bouwunie roept op tot begrip en vraagt openbare opdrachtgevers om flexibel te zijn.
De bouwbarometer gaat na een stevige dip terug de goede richting uit. Het hoge pré-coronaniveau wordt nog niet behaald, maar de signalen zijn zeer hoopgevend. “Het huidige werkvolume is opmerkelijk beter dan dat van eind 2020”, zegt Jean-Pierre Waeytens gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
“Liefst 22% van de aannemers ziet de voorbije maanden een duidelijke toename van het aantal opdrachten. De orderboekjes worden goed gevuld. Bijna een op drie heeft voor meer dan een half jaar werk, eind vorig jaar was dit nog een op vijf. We zetten een forse stap vooruit, het topniveau van 2019 komt daarmee de volgende maanden hopelijk terug in zicht”, aldus Waeytens.

Spelbreker

Toch zit er momenteel een grote steen in de schoen van de meeste bouwbedrijven. De helft van hen zegt dat ze met de huidige prijzen moeilijk winstgevend kunnen werken. De grote boosdoener is de volatiele markt van de bouwmaterialen.
 
Uit een recente bevraging die Bouwunie hield bij 187 bouwbedrijven, blijkt dat 87% kampt met leveringsproblemen en abnormale prijsstijgingen. Door productieproblemen door de coronacrisis en de huidige grote vraag wereldwijd is de markt verhit. Dit kan de volgende maanden een spelbreker zijn voor de economische relance.
 
“Door de leveringsproblemen komt de planning in het gedrang. De vertragingen kunnen oplopen van twee weken tot meerdere maanden”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
De meeste problemen doen zich voor bij de houtproducten, isolatiematerialen, ramen en dakramen, radiatoren en technische onderdelen. Bovendien zijn ook de prijzen van diverse producten uitzonderlijk hard gestegen. Denk aan de veel voorkomende materialen als hout, pvc, isolatie, staal, beton en koper. De meeste prijsstijgingen variëren tussen de 10 en de 20%, wat al uitzonderlijk hoog is, maar er zijn uitschieters zoals voor hout tot 50% . 
 
“Deze prijsstijgingen zijn er zeer abrupt gekomen en worden vaak ingevoerd met onmiddellijke ingang. Het doorrekenen van zo’n onverwachte prijsstijging is moeilijk, want de klant houdt vast aan de prijs zoals vermeld in de offerte. Dit weegt op de rendabiliteit”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
“Bovendien wordt er door de leveranciers ook vaak gewerkt met dagprijzen en kan de aannemer dus moeilijk op voorhand anticiperen. De bouwmaterialenhandelaars en producenten geven geen garanties meer naar levering en prijzen toe. Dit maakt het onwerkbaar voor het inplannen van projecten”, legt de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie uit.

Prijsvoorbehoud

De aannemers proberen zich intussen  voor toekomstige contracten in te dekken door, in overeenstemming met de klant, voor bepaalde producten prijsvoorbehoud of herzieningsclausules te voorzien in de offertes.
 
Voor een aantal overheidsopdrachten zijn deze prijsherzieningsmogelijkheden al langer een gewoonte, maar het gebeurt nu ook meer voor particuliere opdrachtgevers.  Dit is eerlijk voor de aannemer en de klant. De prijsstijgingen kunnen objectief worden aangetoond, onder andere via een monitoringsysteem van de federale overheidsdienst Economie. De prijslijst bouwmaterialen of ‘Mercuriale’ volgt de prijsevolutie van de meest gebruikte materialen en grondstoffen.
 
“De prijzen zijn momenteel onvoorspelbaar. We vragen begrip aan de particuliere klanten en ook de nodige flexibiliteit voor overheidsopdrachten waarin geen prijsherziening is voorzien. De huidige situatie is hoogst uitzonderlijk. Door leveringsproblemen kunnen ook de uitvoeringstermijnen in gedrang komen”.
 
“Voor sommige openbare opdrachten staan hier boetes op. Dit is echter overmacht voor de aannemer, en we roepen de opdrachtgevers dan ook op om de nodige soepelheid aan de dag te leggen”, besluit Jean-Pierre Waeytens.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

  De Vlaamse lokale besturen zijn in het coronajaar 2020 aanzienlijk blijven investeren. Dat meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Volgens de jaarrekeningen investeerden de Vlaamse gemeenten en OCMW’s vorig jaar[…]

15/09/2021 | overheidsopdrachtCorona
Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Ontwerpen van gezonde steden bevordert welzijn stadsbewoners

Ontwerpen van gezonde steden bevordert welzijn stadsbewoners

"Onbegrijpelijk dat strenge coronamaatregelen nog steeds gelden in de bouw"

"Onbegrijpelijk dat strenge coronamaatregelen nog steeds gelden in de bouw"

Meer artikels