Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stijgende hypothecaire rente maakt vastgoedinvesteerders zenuwachtig

Stijgende hypothecaire rente maakt vastgoedinvesteerders zenuwachtig

© Schneider Foto - stock.adobe.com

De licht stijgende hypothecaire rente doet de zenuwachtigheid bij vastgoedinvesteerders stilaan toenemen. Eén op de zeven meent dat het hun toekomstige vastgoedplannen wel eens in de war kan sturen, zeker omdat het precies de historisch lage rentestand was die de voorbije jaren bijna vier op de tien investeerders ervan overtuigde om hun geld in bakstenen te steken.

Dat stelt Investr, een online platform voor vastgoedinvesteerders, op basis van een bevraging bij 1.390 Belgische vastgoedbeleggers. Als straks ook nog eens de vastgoedfiscaliteit wordt aangepakt, zullen heel wat investeerders drastisch van koers veranderen, met alle gevolgen van dien voor de Belgische vastgoedmarkt én voor de huurders die de huurprijzen mogelijk zien stijgen.

Nooit eerder trok de vastgoedmarkt zoveel investeerders aan als het voorbije jaar. Eén op de vijf woningen in ons land zit in de portefeuille van een vastgoedinvesteerder. Als het over nieuwbouw gaat, is dit zelfs de helft. Dat succesverhaal is vooral te danken aan de historisch lage rente van de voorbije jaren, die investeerders er vrij massaal toe aanzette om hun spaargeld in bakstenen te steken. Volgens een enquête bij 1.390 vastgoedinvesteerders in ons land investeerde de voorbije tijd niet minder dan 37% om die reden in vastgoed.

De tijd van de goedkope leningen voor de aankoop, de bouw of de renovatie van een huis of appartement lijkt stilaan voorbij. Zo kondigden grootbanken recent nog een stijging met 0,5% aan voor de hypothecaire kredieten. Dat soort signalen maakt vastgoedbeleggers zenuwachtig. Een rentevoet onder 2% wordt alsmaar moeilijker en experts verwachten binnen afzienbare tijd een rente tussen 3 en 4%. Eén op de zeven Belgische investeerders (14,3%) twijfelt dan ook over hun geplande vastgoedbeleggingen in de toekomst omdat ze verwachten dat de rente in de nabije toekomst onverbiddelijk zal stijgen, met alle gevolgen van dien voor hun winstmarges. 

 “Wie op korte termijn plannen heeft om te investeren, zal dat mogelijk versneld doen. Maar investeerders met vastgoedplannen op middellange of lange termijn worden nu al zenuwachtig. Ze vragen zich af wat de situatie zal zijn als ze volgend jaar nog een pand willen kopen. In Franstalig België is men overigens nog net iets zenuwachtiger dan in Vlaanderen”, zegt Frédéric Vandenhende, de ceo van Investr.

Niet alleen de stijgende hypothecaire rente, ook de steeds grotere vraag naar eigen inbreng (13%) en de aanhoudende stijging van de vastgoedprijzen op goede locaties (21%) zorgen voor gespannen zenuwen bij investeerders. De grootste hoofdbrekers zijn de constante geruchten over gemorrel aan de vastgoedfiscaliteit, wat verhuren mogelijk minder interessant maakt. “De federale regering keurde recent de taks op effectenrekeningen goed. Als dat mogelijk is, is een meerwaardebelasting op vastgoed of het belasten van de effectieve huurinkomsten wellicht ook niet ondenkbaar, redeneren heel wat vastgoedinvesteerders”, aldus Vandenhende.

Verkiezingen

Het is afwachten wat er gebeurt na de verkiezingen van 2018 en 2019, maar indien er werkelijk een belasting zou komen op de effectieve huurinkomsten zegt één op de vier ondervraagden (24%) zijn vastgoedinvesteringen voorlopig te zullen staken. Bijna 13% van de Belgische investeerders zou zelfs al zijn vastgoed in de etalage zetten. Bij de invoering van een meerwaardebelasting zou 28% niet meer investeren in vastgoed.

Misschien nog het meest opvallend: hoe minder ‘interessant’ het verhuren van een woning wordt, hoe meer de huurders dat ook letterlijk in hun portefeuille zullen voelen. Volgens de enquête zullen zo ongeveer vier op de tien vastgoedbeleggers de huurprijs van hun pand(en) verhogen indien de meerwaarden en de effectieve huurinkomsten uit vastgoed belast zouden worden. Tel daar nog eens de verhuurders bij die hun pand letterlijk van de hand zouden doen - wat voor nog meer krapte op de huurmarkt zal zorgen - en de private huurmarkt dreigt in nog moeilijker vaarwater terecht te komen dan vandaag het geval is. 

Uit de rondvraag blijkt vooral dat de kans groot is dat negatieve effecten zoals een rentestijging of een zwaardere vastgoedfiscaliteit zich zullen laten voelen bij de huurders. Dat heeft ook alles te maken met het profiel van de Belgische verhuurder. In tegenstelling tot wat men dikwijls denkt, gaat het vaak niet om ‘veelbezitters’, waardoor ze ook beperkt zijn in hun mogelijkheden, zeker als ze nog een behoorlijk rendement willen halen.

“De doorsnee vastgoedinvesteerder in ons land is een zelfstandige of gepensioneerde die twee panden bezit en voor wie de verhuur een aanvulling vormt op het inkomen of pensioen. Het is duidelijk dat te allen prijze moet vermeden worden de Belgische vastgoedmarkt te bruuskeren met (fiscale) maatregelen die de markt kunnen verlammen”, besluit Frédéric Vandenhende.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Onze vastgoedkoopkracht ligt op dit moment 17 m² lager dan het historische gemiddelde van 102 m², wat bijna even laag is als in 2007. Concreet betekent dit dat het gemiddelde gezin zich momenteel kan veroorloven om een huis van 85[…]

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Meer artikels