Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stiebel Eltron ziet mooie toekomst voor warmtepompen in Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Stiebel Eltron ziet mooie toekomst voor warmtepompen in Vlaanderen

Warmtepompen winnen nog steeds aan populariteit in ons land. De Duitse fabrikant Stiebel Eltron speelt daar op in met drie sets van de WPL classic die geschikt zijn voor grondige renovaties en nieuwbouw. Deze warmtepompen worden nagenoeg stekkerklaar geleverd zodat ook minder ervaren installateurs ze kunnen plaatsen.

 

 

Dat warmtepompen nog steeds aan populariteit winnen in Vlaanderen heeft o.m. te maken met het aanscherpen van de epb-eisen en met de premies. Voor een lucht-water warmtepomp krijg je van de netbeheerder 1.500 € en voor een geothermische warmtepomp zelfs 4.000 € premie. Dit premiebedrag kan nog verdubbeld worden als de warmtepomp een bestaande elektrische weerstandsverwarming (accumulatoren) vervangt of als er geen aardgasnet aanwezig is. Het plaatsen van een warmtepomp staat ook op de lijst van zeven soorten investeringen waarvoor je een bijkomende premie van 1.250 € kan krijgen als je er minstens drie combineert in een periode van vijf jaar.

Ook in Wallonië kan je premies krijgen voor het plaatsen van een warmtepomp. Die zijn daar niet alleen afhankelijk van de woning en het soort warmtepomp dat je wil plaatsen, maar ook van de jaarinkomsten van de aanvrager.

De WPL classic is een lucht-water-warmtepomp die beschikbaar is in drie vermogens. Hij haalt een uitstekend rendement (A++) dankzij de intelligente inverterkoeling en een hoge efficiëntie (COP’s t.e.m. 3,97). De buitenopstelling is een monobloc-uitvoering. Deze warmtepomp heeft standaard ook een geïntegreerde koelfunctie. Vertrektemperaturen tot 60° C zorgen voor een hoog warmwatercomfort.

Stil

De WPL classic heeft dankzij zijn design, de variabele snelheidsregeling van de ventilator en compressor een heel stille werking zodat deze warmtepomp geschikt is voor dichte bebouwing. Gemeten volgens de norm EN 12102 produceren de buitenunits van de WPL 07 ACS en de WPL 09 ACS 52 dB en de WPL 17 ACS 57 dB. Op 5 m afstand is dat nog respectievelijk 30 en 35 dB. Tijdens de nacht kan de warmtepomp voor een nog stillere werking in een ‘silent modus’ overgaan. Om trillingen te beperken, zijn trillingsdempers geïntegreerd in de buitenunit, dit vereenvoudigt sterk de hydraulische aansluitingen. Optioneel kan de bediening gebeuren met een laptop of smartphone.

De condensaatafvoer van de WPL classic kan niet blokkeren, zodat de verdamper niet kan bevriezen. Onder de verdamper is de bodemplaat open zodat het condensaat makkelijk kan weglopen. Een grindbedding onder de warmtepomp wordt aangeraden.

Tussen de binnen- en buitenunit zijn er enkel eenvoudige hydraulische verbindingen. Deze kunnen geperst of gesoldeerd worden (niet geschroefd). De installateur moet geen koeltechnische handelingen realiseren bij de plaatsing. Voor deze warmtepompen bestaat er bij Stiebel Eltron geen maximale lengte tussen de binnen- en de buiteneenheid.

Het koelen van de inverter gebeurt via de hydraulica van de warmtepomp. De afgevoerde warmte wordt overgedragen op het verwarmingssysteem (cv-retour) en niet aan het milieu. In vergelijking met koeling via lucht zorgt dat voor een betere COP. Het volumedebiet naar de inverter wordt gecontroleerd via een gemotoriseerde klep. De optimale regeling vermijdt ook condens op de printplaat van de omvormer.

Drie sets

De drie WPL classic-warmtepompen van Stiebel Eltron zijn elk beschikbaar in drie soorten sets: de ‘flex Set’, de ‘compact Set’ en de ‘compact plus Set’. Bij de eerste, de flex Set met wandconsole HMS Trend, is de grootte van het warmwatervat vrij te kiezen vanaf 200 l. Deze set is heel geschikt voor klanten met een grote vraag naar warm water (regendouches). De combinatie met thermische zonnecollectoren is ook mogelijk.

De compact Set, met de warmwaterboiler HSBB classic (200 l.), is geschikt voor gezinnen van drie tot vier personen met een ‘normale’ warmwaterbehoefte. Bij voldoende debiet is een installatie zonder buffervat mogelijk. De compact plus Set is een oplossing voor toepassingen waarbij minimale vereiste debiet en watervolume niet gewaarborgd moeten zijn. Hier wordt de boiler gecombineerd met een geïntegreerd buffervat van 100 l in HSBC 200 S.

Bij de web-versie van dit artikel staat een link naar een YouTube-filmpje over het installeren van de WPL classic.

Ventilatie

Dat via de LWZ-warmtepomp van Stiebel Eltron in één installatie zowel de warmtevraag, het ventilatiesysteem D als sanitair warm water geïntegreerd zijn, wint eveneens aan populariteit bij bouwheren en installateurs. Maar hier stuit men bij renovaties en kleine nieuwbouwappartementen soms op plaatsgebrek. Een dergelijke installatie vergt een ruimtebeslag dat vaak niet berekend is op de klassieke technische ruimte in een woning. Toch zijn dergelijke steeds verdergaande integraties onvermijdelijk, verwachten ze bij Stiebel Eltron. De restwarmte van het ventilatiesysteem wordt namelijk gebruikt door de warmtepomp, waardoor deze extra hoge rendementen behaalt. Warmtepomp-installaties worden gemiddeld ook kleiner, omdat dankzij de steeds betere isolatie van gebouwen de warmtevraag afneemt.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeren middels isoleren

Publireportage

Investeren middels isoleren

Een geïsoleerd huis is fijn om in te wonen. Het is energiezuinig en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens voordelig want je bespaart veel geld. Kies voor isolatie en het levert je een hoger rendement op. Vind je het lastig waar je moet[…]

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Publireportage

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Meer artikels