Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Steunpunt Straten wordt Infopunt Publieke Ruimte

Gerelateerde onderwerpen :

Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 3 maart werd Infopunt Publieke Ruimte voorgesteld. Daarmee slaat de Voetgangersbeweging vzw de bladzijde van Steunpunt Straten om en start ze een nieuw hoofdstuk. Dialoog en betrokkenheid maken openbare ruimte tot publieke ruimte. Infopunt Publieke Ruimte is een aanspreekpunt voor professionals, beleids­makers en burgers die meer willen doen met hun leefomgeving.

Infopunt Publieke Ruimte werd in het leven geroepen door de Voetgangersbeweging vzw en is het vervolgverhaal van het succesvolle Steunpunt Straten, dat vooral bekendheid verwierf met de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte. 'Steunpunt Straten richtte zich voornamelijk naar professionals. Ambtenaren, ontwerpers, producenten en aannemers zijn immers belangrijke stakeholders om tot een kwaliteitsvol eindresultaat te komen', zegt gedelegeerd bestuurder Tom Dhollander.

Uit de honderden inzendingen voor de prijs Publieke Ruimte vanaf 2008 tot vandaag blijkt echter dat de meest succesvolle projecten gefundeerd zijn op een brede dialoog tussen uiteenlopende stakeholders: tussen bevolking en overheid, tussen publieke en private sector, tussen lokale besturen en bovenlokale overheden, tussen academische wereld en veldwerkers.

De afgelopen jaren kwamen niet-professionele belangstellenden steeds prominenter in beeld wanneer het over openbare ruimte gaat. Initiatieven zoals Pic Nic the Streets in Brussel, Lab van Troje in Gent en Antwerpen Aan 't Woord maken samen met honderden kleine buurtverenigingen in Vlaanderen duidelijk dat burgers ook hun zeg willen hebben over de openbare ruimte.

'Infopunt Publieke Ruimte wil de professionele wereld en burgerinitiatieven beter op elkaar afstemmen. Dialoog en betrokkenheid maken openbare ruimte tot publieke ruimte. Infopunt Publieke Ruimte is een aanspreekpunt voor professionals, beleidsmakers en burgers die meer willen doen met hun leefomgeving', aldus nog Tom Dhollander.

De organisatie heeft intussen meer dan één op de tien Vlaamse gemeenten als lid.Ruim 80 ondernemingen en organisaties uit de sector zijn partner (studiebureaus, leveranciers en producenten van diverse inrichtingsmaterialen voor openbare ruimte, onderzoeksinstellingen, vakverenigingen,') en zeven hogere overheidsinstellingen en beroepsfederaties zijn Ambassadeur Publieke Ruimte. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv wil een groep van installatiebedrijven uitbouwen en werkt daarvoor samen met Lenaerts/LVR uit Houthalen-Helchteren en ABN Klimatisatie uit Munsterbilzen. De drie partners gaan op zoek naar[…]

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Meer artikels