Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Stefano Boeri ontwerpt Palazzo Verde in Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Stefano Boeri ontwerpt Palazzo Verde in Antwerpen

De bekende Italiaanse architect Stefano Boeri ontwerpt in Antwerpen zijn eerste Belgische gebouw. Palazzo Verde wordt gerealiseerd in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid en wordt gekenmerkt door zijn bijzondere symbiose tussen architectuur en natuur, met onder meer drie daktuinen. In totaal zullen de 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten jaarlijks ongeveer 5 ton CO2 zuiveren. Boeri kreeg vooral bekendheid als één van de ontwerpers van het Bosco Verticale, de groene woontorens die in 2014 werden opgetrokken in de wijk Porta Nuovo in Milaan. Ook die bieden plaats aan 900 bomen en 15.000 struiken en vormen zo als het ware een verticaal stadsbos.

Stefano Boeri werkte ook aan Forest City, een stadswoud in China met 40.000 bomen en een miljoen planten, waar liefst 30.000 inwoners zullen wonen. Na het Havenhuis van architecte Zaha Hadid strijkt in Antwerpen dus een tweede architect van internationale allure neer. Het ontwerp van Stefano Boeri voor Nieuw Zuid is intussen klaar. De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend. Als die eind januari goedgekeurd wordt, kunnen de bouwwerken nog vóór de zomer van start gaan. Volgens de planning zouden de eerste bewoners in het voorjaar van 2022 hun intrek kunnen nemen in Palazzo Verde.

Palazzo Verde wordt tot nader order het groenste woonproject van ons land. Het L-vormige gebouw voorziet een vijftigtal appartementen met groen op alle terrassen en drie collectieve daktuinen. Daar komt ook nog een 360 m² grote binnentuin bij. Voor Triple Living, de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid, betekent het vooral een uitbreiding van het groene karakter van de wijk.

“Het is vanaf het begin de bedoeling geweest om van Nieuw Zuid een zo groen mogelijke wijk te maken. Wanneer de ontwikkeling volledig afgerond is, zal er meer dan 12 ha groen zijn; dat is meer dan de helft van de totale site, goed voor liefst 2.053 nieuw aangeplante bomen. Dat is dan nog zonder Boeri’s ontwerp gerekend”, verklaart Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living.

Bijna alle grote steden ter wereld hebben een probleem met de luchtkwaliteit en ook de Belgische centrumsteden krijgen daarmee te maken. Volgens cijfers van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information blijkt dat 70% van de globale CO2-uitstoot door steden geproduceerd wordt, terwijl onze bossen momenteel maar 40% kunnen absorberen.Dat ‘stedelijke’ probleem wil Boeri aanpakken via slimme architectuur. Uit berekeningen van Stefano Boeri Architetti blijkt dat alle bomen, struiken en planten van Palazzo Verde samen ongeveer 5 ton CO2 per jaar kunnen zuiveren, waarmee het gebouw alvast een stevig steentje bijdraagt in de strijd tegen de luchtvervuiling en klimaatopwarming.“Onze steden groeien overal ter wereld steeds sneller, wat uiteraard zijn effect heeft op de luchtkwaliteit en het klimaat. Maar je kan het woningtekort en de klimaatverandering perfect samen aanpakken door te verdichten en tegelijk je gebouwen zo groen mogelijk te maken. Dat mag je letterlijk interpreteren, want precies daarom integreren we bomen en planten in de gebouwen en voorzien we de stad zo van extra zuurstof”, besluit Stefano Boeri.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

De stad Oostende is van 14 tot 17 oktober gaststad voor het tweejaarlijkse Festival van de Architectuur, een organisatie van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De centrale vraag van dit derde festival is hoe architectuur een antwoord kan[…]

17/06/2021 | ArchitectenVAi
The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

VUB publiceert handleiding voor circulaire schoolgebouwen

VUB publiceert handleiding voor circulaire schoolgebouwen

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Meer artikels