Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Steeds meer Vlamingen kopen vastgoed in de Ardennen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Steeds meer Vlamingen kopen vastgoed in de Ardennen

(c) Bouwkroniek

In de Ardennen neemt de belangstelling voor tweede verblijven al enkele jaren toe. De coronacrisis heeft deze tendens nog versterkt. In sommige gemeenten in de Ardennen is meer dan één op de drie kopers een Vlaming. Dat blijkt uit de Ardennenbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
In de Ardennenbarometer zoomt Fednot in op 20 gemeenten met het grootst aantal kopers uit een andere provincie. 2020 was een bijzonder jaar voor de Ardense vastgoedmarkt. Na de semi-lockdown in de lente kochten vele Belgen een tweede verblijf in de streek. De vastgoedactiviteit nam er toe met 5,3%. Ter vergelijking: op nationaal niveau daalde de activiteit in 2020 met 2,7% in vergelijking met 2019.
 
“Vóór corona waren de Ardennen al populair, maar in de loop van vorig jaar groeide de belangstelling nog meer. Soms was de vraag naar vastgoed zo groot dat er bijna geen woningen meer te koop stonden. Dat had uiteraard een invloed op de prijzen”, zegt Frédéric Dumoulin, notaris in Durbuy.

Prijsverschillen

De gemiddelde prijs van een woning in de Ardennen steeg in 2020 met 10,8%. Op nationaal niveau klokte de prijsstijging af op 5,7%. Gemiddeld kostte een woning in de Ardennen 174.245 €, zowat 30.000 € minder dan de gemiddelde prijs in Wallonië (208.642 €).
De Ardense vastgoedmarkt is heel heterogeen met grote prijsverschillen tussen de gemeenten. Zo zijn huizen het goedkoopst in Viroinval en Hastières: respectievelijk 108.086 € en 110.596 €. Op hun grondgebied zijn er veel campings met residentiële caravans en chalets die de gemiddelde prijs naar beneden halen.
 
In 2019 kostte een Ardens huis gemiddeld nergens meer dan 200.000 €. In 2020 vormden zes gemeenten daarop een uitzondering: Durbuy, Erezée, Gouvy, Trois-Ponts, La-Roche-en-Ardenne en Houffalize.

Vlaamse kopers

In sommige gemeenten was meer dan één op de drie kopers een Vlaming. In Rendeux liep dat aandeel zelfs op tot 43,8%. Het gaat vooral om oudere kopers: 51 tot 65 jaar en ouder dan 65 jaar. Het aandeel jongere kopers (30 jaar en jonger) was half zo groot.
“In en rond Durbuy speelt het Marc Coucke-effect: de vele restaurants en het recreatiepark maken zowat de hele streek extra aantrekkelijk. Zo kopen vele Vlamingen een tweede verblijf in het prachtige dorp Villers-Sainte-Gertrude. In bijvoorbeeld Barvaux is dat dan weer minder het geval”, duidt notaris Dumoulin.
 
In vergelijking met 2016 zagen vijf gemeenten in de Ardennen het percentage Vlaamse kopers aanzienlijk stijgen: Rendeux (+12,8%), Rochefort (+8%), Durbuy (+7,1%), Manhay (+6,2%) en Vielsalm (+5,8%).

Bouwgronden

Sommige Vlaamse beleggers tonen de jongste tijd ook veel belangstelling voor bouwgronden.: “De prijzen zijn hier een stuk lager dan in de thuisregio van de kopers. Sommigen kochten om een tweede woning te bouwen, voor anderen is het een pure belegging. Een aantal investeerders kozen voor gemeenten die hier ver uit de buurt liggen, zoals Bièvre. De prijzen liggen er een stuk lager. Die kopers hopen dat de waarde van de gronden in de komende jaren zal stijgen”, meent notaris Dumoulin.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Met de nieuwe Woonidee-award, kortweg WOAW, lanceert de provincie Antwerpen een oproep in de richting van laatstejaarsstudenten en jonge professionals om met innovatieve ideeën vorm te geven aan het wonen van morgen. Het kan gaan om een[…]

We Invest trekt naar Frankrijk

We Invest trekt naar Frankrijk

Ehias en Sobradis richten eerste verhuurfonds op

Ehias en Sobradis richten eerste verhuurfonds op

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Studieopdracht voor sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren

Meer artikels