Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Steeds meer bouwbedrijven wijken af van de collectieve bouwvakantie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Steeds meer bouwbedrijven wijken af van de collectieve bouwvakantie

Eén op de acht van de bouwbedrijven zegt dit jaar af te wijken van de collectieve bouwvakantie. Het grote deel van de bouwbedrijven past nog steeds het gezamenlijke vakantiesysteem toe, maar de voorbije jaren is er meer vraag naar flexibiliteit en stijgt het aantal bouwbedrijven dat daarvan afwijkt. Daarnaast blijft de vraag naar studenten in de bouw tijdens de vakantieperiode groot. Dat blijkt uit een bevraging die Bouwunie voerde bij 247 respondenten.
In juli trekt de bouwsector traditiegetrouw collectief met vakantie. De vakantieperiodes kunnen licht verschillen naargelang de regio. De meesten volgen de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio. Toch zegt 12,5% van de ondervraagde bouwbedrijven dat ze dit jaar zullen afwijken van de periode van de collectieve bouwvakantie.
 
“In normale jaren wijkt ongeveer 5% van de bouwbedrijven hiervan af. Vorig jaar gaf liefst 16% aan zich niet te houden aan de collectieve vakantieregeling, vooral door de grote vertragingen als gevolg van de coronamaatregelen. Dit jaar zegt 12% van de bevraagden dat ze zullen afwijken. Dat is nog steeds bovengemiddeld veel. De wijzigingen gaan van een uitstel van enkele dagen, tot het volledig verplaatsten naar de maand augustus”, Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
De voornaamste reden die wordt gegeven is opnieuw het inhalen van werk door de coronamaatregelen, de stijgende drukte sinds het voorjaar en de materialenschaarste die weegt op de uitvoeringstermijnen. Bij de zeer kleine werkgevers kan ook de vaccinatiecampagne een rol spelen.  
 
“Dit is het tweede jaar op rij dat we merken dat er meer bouwbedrijven zijn die de voorgestelde collectieve sluitingsperiodes niet volgen. Dergelijke afwijkingen worden steeds samen met het personeel overeen gekomen. De bouwvakantie is geen wettelijk verplicht te volgen periode. Veranderingen gebeuren steeds in overleg met de werknemers, en natuurlijk heeft iedereen recht op zijn wettelijke vakantie”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
 
Studenten gezocht
 
Daarnaast blijft de vraag naar studenten in de bouwsector groot, zo blijkt uit de rondvraag. De helft van de bevraagde bouwbedrijven met personeel doet tijdens de zomermaanden beroep op jobstudenten. 15% is nog steeds op zoek naar gemotiveerde jongeren die de handen uit de mouwen willen steken.
 
De studenten komen uit diverse studierichtingen, maar het merendeel heeft een technische achtergrond. 83% van de bevraagde bedrijven heeft studenten uit een technische opleiding in dienst, 19% werkt met studenten uit een algemene secundaire richting en bij 32% werken  hogeschool- of universiteitsstudenten. 80% schakelt de studenten in voor het verrichten van handenarbeid op de bouwwerf, 33% voor arbeid in het atelier en bij 24% gaat het om administratief werk.
 
“We doen een warme oproep naar de jongeren om te kiezen voor een studentenjob in de bouw. Het is een uitgelezen kans om de bouwsector te leren kennen. We hebben een divers aanbod aan jobs waarvoor zeker niet altijd een technische opleiding vereist is”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
Bouwunie pleit voor meer soepelheid om ook op zaterdag gebruik te kunnen maken van jobstudenten. Wie nu als student op zaterdag in de bouwsector aan de slag wil, moet verplicht een technische of beroepsopleiding volgen terwijl dat voor studentenwerk tijdens de vakantieperiode niet hoeft. Dat is een grote drempel, want studenten uit andere richtingen kunnen tijdens het jaar op die manier niet terecht in de bouw terwijl dat in de vakantieperiode wel kan.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

AFAS organiseerde op woensdag 6 oktober in samenwerking met Starring Jane een inspiratiediner met als thema de digitale transformatie in de bouw. Onder de genodigden tal van bekende gezichten die de bouwsector in België mee vorm geven. Doel[…]

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

Wie worden de winnaars van de tweede editie van de Belgian Construction Awards?

Wie worden de winnaars van de tweede editie van de Belgian Construction Awards?

Meer artikels