Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

3D-beeld: © oPla-architecture

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten uitgroeien tot een flexibele, creatieve plek die bedrijven stimuleert om op een andere manier te produceren, toegangen te delen, en diensten en ervaring uit te wisselen.
De site waar het Copernic-project komt, is 2,2 ha groot en omvat de voormalige gebouwen van uitgeverij Gallimard (13.000 m²). De industriële site werd in 2018 gekocht door citydev.brussels omdat ze van strategisch belang is: de plek ligt naast het vormingsstation van Haren en op een steenworp van Brussels Airport en de ring rond Brussel.
 
Maar niet alleen de strategische locatie is belangrijk. Met het project kan citydev.brussels bedrijven in Brussel een nieuw product aanbieden, namelijk een park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo's).
 
Het park is dus bedoeld voor bedrijven die grotere ruimtes nodig hebben dan deze die citydev.brussels nu al aanbiedt in haar kmo- en zko-parken. In Copernic kunnen ondernemingen terecht voor moduleerbare ruimtes van 1.000 tot 2.500 m².
 
Het architectenkantoor oPla Architecture uit Anderlecht sleepte in november 2019 de projectontwerpersopdracht in de wacht. Het architectenbureau wil de site opdelen in zeven autonome modules volgens de bestaande structuur van de gebouwen. De eenheden zouden technisch en structureel van elkaar moeten kunnen losstaan.
 
Een nieuwe voetgangersgalerij scheidt het goederenverkeer van het personenverkeer. Zo wordt het personenverkeer gecentraliseerd, wat tegelijk synergieën tussen de verschillende bedrijven bevordert en de technieken vereenvoudigt. Het goederenverkeer maakt gebruik van de bestaande logistieke toegangen rond de gebouwen.
 
“We hebben ons er in onze tweede beheersovereenkomst toe verbonden om, vóór die afloopt in 2025, tien economische parken (voor zko’s, kmo’s of mgo’s) operationeel te hebben. Dat de stedenbouwkundige vergunning voor Copernic nu is uitgereikt, is uitstekend nieuws”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.
 
“Copernic is immers een grote bedrijvensite en dus een hele aanwinst voor onze economische vastgoedportefeuille. Projecten als Copernic zorgen ervoor dat we onze historische opdracht –  het economische weefsel in Brussel ondersteunen – kunnen blijven uitvoeren”, besluit Cadranel.
3D-beelden: © oPla-architecture

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Het living lab op het Thor Park in Genk, opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille, stelde zopas ambitieuze uitbreidingsplannen voor. oPEN Thor is de naam van een testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook[…]

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels