Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Startschot bouw Leuvens cohousingproject BotaniCo

Startschot bouw Leuvens cohousingproject BotaniCo

Op de plaats van een voormalig schoolgebouw aan de Kapucijnenvoer in Leuven werd op 21 december de eerste steen gelegd van het cohousingproject BotaniCo.

Het is meteen het eerste cohousingproject in de stad en de eerste realisatie op de Hertogensite, een enorm stadsvernieuwingsproject in hartje Leuven. De verhuis van de toekomstige BotaniCo-bewoners is gepland tegen het voorjaar van 2019.

“Door materiaal en ruimte te delen, verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar zorgen we ook voor meer sociale cohesie. Daardoor kunnen de individuele woningen vrij compact worden gehouden. Door meer te delen, kunnen we gebruik maken van faciliteiten die anders buiten onze financiële mogelijkheden zouden liggen voor een woning in het hart van de stad. Nu krijgen we een grote tuin en zelfs een sauna. Bovendien zal de toekomstige Hertogensite zorgen voor een aangename woonomgeving met veel groen en een autoluw karakter”, aldus toekomstig bewoonster Monica Quintens.

Het project omvat de volledige verbouwing van een oude school in het centrum van de stad tot een modern complex met 28 privéwoningen en -appartementen. De BotaniCo-buren delen eveneens een gemeenschappelijke tuin van 1.000 m², een keuken en een eetruimte die voldoende groot is voor familiefeestjes, een zithoek, een wasplaats, een thuiswerkruimte, een binnenspeelruimte voor kinderen en enkele logeerkamers.

“We willen een duurzaam project creëren zowel op sociaal als ecologisch vlak. We bouwen hier bijna-energieneutrale woningen (ben) voorzien van groene energie, en dat dan nog eens midden in de stad, met een grote tuin van 1.000 m². Dat gaat gemakkelijker als je er met een hele groep kan in investeren”, vertelt de toekomstige bewoonster Amke Bailleul.

De vroegere speelplaats maakt plaats voor een gemeenschappelijke tuin waar spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Er komen tevens fietsenstallingen en parkeerplaatsen voor deelauto’s. Elk appartement kan ook genieten van zijn eigen privéterras. “Cohousing laat toe om zowel te genieten van de privacy van je eigen woning als van sociaal contact wanneer je dat wenst”, verduidelijkt toekomstig bewoonster Marijke Vandersypen.

Onder begeleiding van Cohousing Projects werkte de groep samen met architectenbureau 360 uit Gent de plannen uit. Sinds kort staat bouwbedrijf Beneens mee in voor de realisatie ervan. Het project verloopt in samenwerking met projectontwikkelaar en eigenaar Resiterra, gespecialiseerd in binnenstedelijke ontwikkeling. Resiterra lanceerde in Leuven al eerder de projecten Barbarahof en Janseniushof en is ook verantwoordelijk voor de toekomstige ontwikkeling van de Hertogensite.

Nieuwe projecten

Naast BotaniCo zijn in het Leuvense nog drie andere cohousingprojecten op komst. Cohousing De Sijs aan de Geldenaaksebaan en Wijg&Co in Wijgmaal zijn de eerstvolgende projecten die klaar zijn om te bouwen. Woonproject ‘t Wisselspoor staat in de startblokken en lanceert binnenkort een eerste oproep naar toekomstige bewoners. “We merken dat in Leuven steeds meer vraag is naar cohousingprojecten; dat juichen wij natuurlijk enkel toe. Steeds meer mensen beginnen de meerwaarde te zien van een cohousingproject, waar je naast je eigen woning met anderen dingen kan delen en op elkaar kan rekenen wanneer nodig”, zegt projectbegeleider Dries Declercq van Cohousing Projects.

Cohousing is een vorm van samenwonen waarbij alle bewoners hun volledig uitgeruste privéwoning hebben, maar daarnaast ook een gemeenschappelijke tuin delen en een gebouw met gedeelde functies.  Een woning in een dergelijk project kost ongeveer evenveel als een vergelijkbare, iets grotere solowoning in de streek. Wie in een cohousingproject stapt, gelooft dat het concept meer waar voor hetzelfde geld biedt in de vorm van uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. Door de sociale omgang met anderen stijgt ook de levenskwaliteit. Compacter bouwen spaart bovendien niet alleen ruimte, maar ook  energie. De bewoners zijn eigenaar van hun woonst en mede-eigenaar van een percentage van de gemeenschappelijke delen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Malle stopt met grote woonprojecten tot 2021

Malle stopt met grote woonprojecten tot 2021

De gemeente Malle zal vanaf nu tot 1 maart 2021 geen omgevingsvergunningen meer afleveren voor grote appartementsprojecten. De gemeenteraad keurde hiervoor een zogenaamde bouwpauze goed. Tijdens deze bouwpauze wil het gemeentebestuur een[…]

13/12/2019 | ImmoProjecten
Nieuwe basisschool en sporthal op Nieuw Zuid

Nieuwe basisschool en sporthal op Nieuw Zuid

VEA onderzoekt energetische renovatieplannen van Vlamingen

VEA onderzoekt energetische renovatieplannen van Vlamingen

Ecologisch wooncomplex met park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Ecologisch wooncomplex met park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Meer artikels