Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Start-up laat eigenaars van appartementen zonnepanelen delen

Gerelateerde onderwerpen :

Start-up laat eigenaars van appartementen zonnepanelen delen

© Razvan Chisu

Zonnepanelen zijn al een tijdje aan een opmars bezig, maar appartementsgebouwen blijven achterop hinken. Start-up Power2Apartments (P2A) kiest Brussel als pilootstad om groene energie ook voor bewoners van appartementen toegankelijk te maken. De vereniging van eigenaars gaat samen een huurkoop aan: vanaf dag één consumeren ze de groene stroom die ze zelf produceren en halen ze hun energiefactuur naar beneden. Na tien jaar worden ze eigenaar van de zonnepanelen op hun gedeelde dak en betalen ze geen huurkosten meer.

In Vlaanderen zijn zonnepanelen op grote schaal doorgebroken. Alle zonnepanelen samen hebben er een totaal pv-vermogen van bijna 2.500 MWp. In Brussel is dat slechts 60 MWp. Een belangrijke verklaring ligt in het grote aantal appartementsgebouwen in een grootstad als Brussel. “De installatie van zonnepanelen op appartementsgebouwen is complexer en duurder dan op het dak van een woning. Bovendien telt één appartementsgebouw vaak heel wat verschillende eigenaars, die niet zo gemakkelijk een grote beslissing nemen als het gezamenlijk aankopen van zonnepanelen. Niet alle eigenaars beschikken trouwens over het budget om de installatie te betalen”, verduidelijkt Frank Tribout, oprichter van Power2Apartments.

Geen investering

De Brusselse start-up komt met een oplossing om de drempel voor zonnepanelen op de daken van appartementsgebouwen fors te verlagen. Verenigingen van eigenaars kunnen samen een huurkoop aangaan. Dat betekent niet alleen dat ze de installatiekosten van de zonnepanelen delen, maar ook dat ze die niet in één keer moeten ophoesten. De eigenaars spreiden de kosten van de investering en huren de zonnepanelen eerst. Na tien jaar worden ze samen volledig eigenaar van de installatie.

“Via de huurkoop plukken de eigenaars van de appartementen vanaf de eerste dag de vruchten van hun zonnepanelen. Ze betalen wel een huursom, die afhankelijk is van het type installatie en het aantal eigenaars, maar ze kunnen de energie die ze zelf produceren ook al verbruiken. Wij zorgen voor de monitoring en garanderen maximale productie, onderhoud en garantie gedurende tien jaar. In sommige gebouwen kunnen we er zo voor zorgen dat de energiefactuur van de gemeenschappelijke ruimten tot 75% daalt”, legt Frank Tribout uit.

Brussel

Power2Apartments kiest Brussel als pilootstad. Omdat de stad heel veel appartementsgebouwen telt, maar ook omdat ze volop inzet op groene energie en zonnepanelen. Het Brusselse Gewest wil de productie van hernieuwbare energie tegen 2020 verdubbelen (ten opzichte van 2013) en het aantal zonnepanelen in dezelfde periode verdrievoudigen.

“Als je weet dat nu hoogstens 1% van de zowat 35.000 appartementsgebouwen in Brussel een zonnepaneleninstallatie heeft, is daar nog ontzettend veel marge om véél beter te doen. Nu trappelen die investeringen een beetje ter plaatse omdat de drempel te hoog blijft voor de eigenaars. Met Power2Apartments kunnen we daar voor een stroomversnelling zorgen en verhogen we de meerwaarde van appartementsgebouwen bij wederverkoop”, benadrukt Frank Tribout.

Power2Apartments maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen steunt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Netbeheerder Elia is gestart met de afbraak van een hoogspanningsmast langs de Lodewijk Coiseaukaai in Brugge. Dit gebeurt met behulp van een 124 m hoge torenkraan die de mast over een bos tilt om schade aan de bomen te vermijden. Dankzij de[…]

12/08/2022 | Infrastructuur
Nieuwe windturbines voor Kristalpark in Lommel

Nieuwe windturbines voor Kristalpark in Lommel

Vlaamse regering pakt oversubsidiëring groenestroomcertificaten aan

Vlaamse regering pakt oversubsidiëring groenestroomcertificaten aan

Belgen voltooien installatie monopijlers in Duits windpark

Belgen voltooien installatie monopijlers in Duits windpark

Meer artikels