Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Start to renovate' met Kanaal2020

Al sinds 2010 stimuleert de website www.renovatie2020.be de Vlaamse verbouwer om 'in vier stappen naar een energiezuinige woning' te gaan. Inmiddels surften al meer dan 600.000 unieke bezoekers naar de Nederlandstalige site en ziet het Vlaamse woningpark er al heel wat energiezuiniger uit dan vijf jaar geleden. Om nog meer verbouwers het belang van dak­isolatie, van hoogrendementsglas en -ramen, van zuinige verwarming en van muurisolatie te doen inzien, stelt renovatie2020 op Batibouw een nieuw filmplatform voor: Kanaal2020.

Met het Energierenovatieprogramma 2020 wilde de Vlaamse overheid alle energieverslindende woningen bannen door te focussen op vier actiepunten: alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren, alle enkele beglazing vervangen door hoogrendementsglas, alle verouderde of elektrische verwarmingsinstallaties vervangen en buitenmuren isoleren.

Het zijn deze vier energiezuinige renovatiemaatregelen waar de website www.renovatie2020.be de Vlaamse verbouwer sinds 2010 doorheen gidst. Bezoekers krijgen op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen beschikbaar zijn om aan deze richtlijn te voldoen, waar documentatie kan worden aangevraagd, waar verdelers en plaatsers te vinden zijn, van welke steunmaatregelen kan worden genoten, en wat de geschatte kost en terugverdientijd zijn.

Getuigenissen

Daarnaast worden talrijke renovatiereferenties getoond en kan de surfer getuigenissen lezen van verbouwers die de energiebesparende stap reeds hebben gezet. De website biedt uitstekende hulp om zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot te verminderen, het wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat van je woning te verbeteren. Conform het Trias Energeticas-principe is de energievraag beperken overigens het eerste wat iedere verbouwer moet doen. Pas in een later stadium, als er meer tijd of meer budget is, kan hij hernieuwbare energiebronnen inzetten of de badkamer of keuken inrichten. Niet alles hoeft dus in één keer te gebeuren.

Om de 'Start to renovate'-boodschap op Batibouw nog wijder te communiceren, om nog meer mensen te overtuigen van het belang van energiezuinig renoveren, en om de drempel naar het zetten van één of meer renovatie2020-stappen nog lager te maken, lanceert renovatie2020.be tijdens Batibouw een ludiek filmplatform: Kanaal2020.

Kanaal2020 zal als aparte filmpagina onder de website www.renovatie2020.be worden ondergebracht maar zal ook bereikbaar zijn via het webadres www.kanaal2020.be. Tijdens Batibouw zullen op Kanaal2020 vier ludieke filmpjes (over dakisolatie, over hoogrendementsglas en -ramen, over zuinige verwarmingsketels en over muurisolatie) worden gepost, om zo verbouwers op een grappige en laagdrempelige manier het belang van deze vier renovatie2020-stappen te laten inzien. De bedoeling is om na Batibouw Kanaal2020 uit te breiden met meer informatieve en instruerende filmpjes.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar