Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Gerelateerde onderwerpen :

,
Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

In de Mechelse stationsomgeving is zopas het startschot gegeven voor de langverwachte bouw van woonproject Arte Nova. Het project omvat 18 appartementen, twee penthouses, twee commerciële ruimtes, een semi-publieke binnentuin en een dakmoestuin. De uiteindelijke oplevering wordt verwacht in het najaar van 2023.
Ongeveer een jaar geleden maakte de Antwerpse projectontwikkelaar Antonissen Development Group bekend dat het gebouw waar lange tijd de meubelzaak Artenova gevestigd was, plaats zou maken voor een nieuw groen woonproject op de hoek van de Hendrik Consciencestraat en het Koning Albertplein.
 
Sinds de stopzetting van de meubelzaak kreeg het pand verschillende gebruikers om leegstand te voorkomen. Zo vonden Mechelse starters er tijdelijk een werkplek. Zopas zijn de afbraakwerken van de voormalige meubelwinkel begonnen. Die zullen ongeveer drie maanden duren, waarna de eigenlijke bouw kan beginnen. De werken zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen.
 
De projectontwikkelaar voorziet tevens ruimte voor een semi-publieke tuin van 750 m², die overdag open zal zijn voor alle Mechelaars. Bewoners met groene vingers kunnen zich uitleven op de dakmoestuin van bijna 500 m². Alle woonunits krijgen ook een eigen terras.
 
Bij het ontwerpen van Arte Nova, hebben de ontwerpers van WV Architecten rekening gehouden met de historische omgeving. Dat vertaalt zich in een staaltje toparchitectuur. De gebouwen doorheen de stad tonen het continue bouwproces vanaf de gotische stijl tot op heden. Voor Arte Nova betekent dit een project met een hedendaagse bouwstijl waarin elementen van het voormalige gebouw toch terug te vinden zijn.
 
“Met dit stationsproject dragen we bij tot een leefbare en aantrekkelijke binnenstad. Belangrijk is dat ook private projecten hetzelfde doel voor ogen hebben. Artenova heeft een mooie architectuur die in harmonie is met de historische omgeving. Zo zal het niet alleen een meerwaarde bieden voor de beeldkwaliteit van de stationsomgeving, maar ook bijdragen tot een aantrekkelijke en levendige woonbuurt”, zegt Greet Geypen, schepen van Stedenbouw en Wonen.
 
“Mechelen kent, net zoals andere Vlaamse centrumsteden, een rijke architecturale geschiedenis waar vandaag nog veel van te zien is. We vonden het dan ook belangrijk om een gebouw te ontwerpen dat op zo’n prominente plaats tot zijn recht komt. Het gebouw harmoniseert echt met de historische omgeving. Binnen twee jaar staat hier een echt architecturaal pareltje”, belooft Sven Potvin, de CEO van Antonissen Development Group.
 
Buurtbewoners of pendelaars die gebruik maken van het station hoeven zich geen zorgen te maken over een beperking van de parkeermogelijkheden in de omgeving. De toekomstige bewoners van de nieuwe site kunnen straks met hun wagen rechtstreeks van de straat een grote lift inrijden die hen naar de ondergrondse parkeergarage brengt.
 
“Dagelijks passeren hier honderden auto’s, wandelaars en fietsers. De impact op de mobiliteit beperken we zo veel mogelijk. Dit doen we onder meer door een deelauto te voorzien waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. Anderzijds worden er in de ondergrondse parking van het project een minimum aantal parkeerplaatsen voorzien”, legt Sven Potvin uit.
 
Het project was in een mum van tijd uitverkocht. Eén van de twee commerciële ruimtes staat wel nog te koop. “Die snelle verkoop is geen toeval. Er was echt nood aan vernieuwing rond de stationsbuurt. Arte Nova is een combinatie van twee trends die je steeds vaker aantreft in onze centrumsteden: groendaken en moestuinen. Met dit project bieden we, naast de bewoners, ook alle andere Mechelaars het perspectief van een nieuw stukje groen in de stadskern. Eind 2023 nemen de eerste bewoners hun intrek in Arte Nova. Vanaf dan is ook de binnentuin overdag open voor alle Mechelaars”, besluit Sven Potvin.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels