Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stalen wenteltrap = logo bedrijf

Stalen wenteltrap = logo bedrijf

BURO II & ARCHI+I tekende de plannen voor de uitbreiding en renovatie van de kantoor- en bedrijfsgebouwen van de firma Haelvoet in Ingelmunster. In die plannen was ook plaats voor een opvallende wenteltrap.

Haelvoet produceert comfortabele, elegante en duurzame meubelen voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen. Het bedrijf heeft zijn stek op een industrieterrein waar een aantal regionale bedrijven met industriële gebouwen gehuisvest zijn.

Het nieuwe volume werd over het bestaande kantoorgebouw/toonzaal gebouwd en flankeert de volledige productiehal. De opdrachtgever wilde vooral dat het nieuwe gebouw over de gehele lengte het bedrijf een karaktervolle uitstraling bezorgde. Daarbij moest duidelijk worden hoezeer Haelvoet nv de markt benadert op een innoverende manier en hoe men dit doet met zowel spraakmakend design als een hoge kwaliteit.

De materialisatie is eenvoudig en sober.

BURO II & ARCHI+I ging bij dit project uit van twee bouwlagen. Het bestaande, éénlaagse architecturaal gedateerde pand met traditionele lichtgekleurde bakstenen werd in het project geïntegreerd en we brachten over bijna de volledige lengte een totaal nieuw volume daar bovenop aan. Op de eerste verdieping voorzagen we meteen ook een ruim terras.

De materialisatie is eenvoudig en sober: een zwarte metalen gevelbekleding wordt gecombineerd met houten gevelbekledingen en grote glaspartijen. Om het gebouw een eigen gezicht te bezorgen, werd bij het volledige bovenste volume gekozen voor een accentuerende, zwarte metalen gevelbekleding, die beneden 'uitkraagt' over de zijkanten van het gebouw. Bij dat alles spelen grote glaspartijen, die vooral op de eerste verdieping domineren, een belangrijke rol. Doel was om zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnentrekken en zo een aangename werkomgeving creëren.

De opbouw gebeurde met stalen portieken op een raster van 6 m, en is op 90 paalfunderingen gezet. Doordat de kolommen zo dicht mogelijk tegen de bestaande gebouwen moesten staan, is per kolom een dubbele paalkop met evenwichtsbalk en een trekpaal voorzien. Er werd gekozen voor een staalstructuur, omdat het nogal grote overspanningen zijn, en de balkhoogte beperkt moest blijven wegens de hoogte van het gelijkvloers.

De staalstructuur omvat 200 ton profielstaal. De nieuwe kolommen voor de bestaande voorgevel gaven ook de mogelijkheid om nieuwe isolatie en een nieuw afwerking op het gebouw te zetten. Op de verdieping werd voor geprofileerde staalplaten gekozen. De gevelbekleding bestaat uit Kingspan Micro-Rib 150 mm pir-isolatie.

Zwarte olie

In de inkom is een stalen wenteltrap voorzien, die in bovenaanzicht de vorm heeft van het driehoekige logo van het bedrijf. De zijkanten van de trap worden gevormd door een geplooide en ter plaatse gelaste aluplaat van 10 mm. De inwendige staalconstructie is bekleed met vlakke en gewalste alu-platen. De traptreden werden uitgevoerd met massieve lamellenparket, afgewerkt met zwarte olie. De getorste onderzijde werd bekleed met kunststoffolie.

Opvallend is ook de aanpak van de buitenruimte. Om het nieuwe gebouw zo goed mogelijk in zijn omgeving te integreren, ging heel wat aandacht naar de aanleg van de parkeerruimtes en werden zowel bomen als planten (met onder andere siergrasborders aan weerszijden) rijkelijk voorzien.

Bij de parkings was het vooral van belang dat deze optimaal waterdoorlatend werden gemaakt en werd daarom gekozen voor de waterpasserende steen perfora. Deze parkings werden aangevuld door betonverhardingen in uitgewassen of geborsteld beton.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen