Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Staking veroorzaakt enorme reputatieschade”

Gerelateerde onderwerpen :

,
“Staking veroorzaakt enorme reputatieschade”

© fderib - stock.adobe.com

“De reputatieschade die wordt veroorzaakt door de algemene nationale staking is immens. We hebben in de hoofdzetels van de grote internationale bedrijven de reputatie van een land waar altijd wordt gestaakt, van een onbetrouwbaar land om in te investeren”, waarschuwt Marc Lambotte, ceo van technologiefederatie Agoria. Een rondvraag van Agoria bij honderd grote technologische bedrijven leert dat 70%  zegt meer dan de helft productieverlies te zullen lijden door de staking. 40% verwacht een volledig productieverlies.

“De staking zal grote economische schade veroorzaken. Maar de reputatieschade is veel groter dan de schade in euro's. De schade op langere termijn is daardoor veel groter. In België is voortdurend iemand aan het staken. Is het nu een nationale staking, een staking van het openbaar vervoer of van de luchtverkeersleiders: dat onderscheid wordt in het buitenland niet gemaakt. Staking, staking, staking is wat ze horen. Dat is een onderschat probleem", legt Lambotte uit.

"We hebben bij vele internationale bedrijven de slechte reputatie opgebouwd van het land waar altijd wordt gestaakt. Dat schrikt bedrijven af om te investeren. We zullen het effect pas binnen enkele jaren zien”, zegt Marc Lambotte, die naar eigen zeggen weet heeft van grote investeringen waar ons land heeft naast gegrepen uit schrik voor stakingen.

De Agoria-topman lanceert daarom een oproep om het overleg zo snel mogelijk te hervatten, in het belang van de 180.000 werknemers in de technologische maakindustrie. “We moeten vaststellen dat het huidige sociaal overlegmodel niet meer werkt. Maar wij willen samen met de vakbonden aan een nieuw overlegmodel werken voor de bescherming van de banen van zoveel mensen. Het is nog niet te laat, de onderhandelingstafel is nog steeds gedekt. We gaan enkel vooruit als we de tegenstellingen samen overstijgen en oplossen, in het belang van onze welvaart en ons welzijn”, aldus Lambotte.

“Laat ons daarbij wel vertrekken van de juiste cijfers. De loonwet moet volgens de vakbonden worden aangepast, zodat vrije onderhandelingen mogelijk zijn en er meer dan 0,8% loonopslag mogelijk is. Maar het gaat niet over 0,8%, wel over 4,6%, want de automatische indexering bedraagt 3,8%. Eind 2019 zullen naar schatting 310.841 mensen werken in de technologische sector. Dat zijn er bijna 15.000 meer dan bij de start van de legislatuur in 2014, terwijl we er slechts 10.000 extra beloofd of ingeschat hadden.  Laat ons daarom alles doen voor de bescherming van 180.000 jobs in de maakindustrie. We moeten echter vaststellen dat het huidige sociale overlegmodel niet meer werkt”, besluit Marc Lambotte.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Zowat 18% van de werknemers in de bouw in ons land heeft niet de Belgische nationaliteit. Dat is meer dan het gemiddelde op onze volledige arbeidsmarkt, waar 15% geen Belg is. Het aandeel niet-Belgen in de bouwsector is de voorbije acht jaar met[…]

08/09/2022 |
Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Investeringen van bouwbedrijven vallen stil

Investeringen van bouwbedrijven vallen stil

Reële investeringen lokale besturen dalen licht

Reële investeringen lokale besturen dalen licht

Meer artikels