Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Staenisrooster moet chapewerken vergemakkelijken

Staenisrooster moet chapewerken vergemakkelijken

De Kortrijkse start-up Staenis heeft een kunststof rooster ontwikkeld dat het werk van chapeplaatsers vergemakkelijkt. Met het innovatieve Staenis chapesysteem is chape (dekvloer) op een eenvoudige en snelle manier vlak te plaatsen.

Het bedrijf Staenis heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een opvallende productinnovatie waardoor de vakman makkelijker zijn chape kan uitvlakken. Het Staenisrooster is een snel en eenvoudig nivelleringssysteem om de chape, isolatiechape of egalisatiekorrels helemaal vlak te krijgen. “Het Staenisrooster is opgebouwd met latten en het is voorzien van in de hoogte regelbare poten van 5 tot 9 cm”, stelt Daisy Bohyn van Staenis.

“Nadat het in een handomdraai op de juiste hoogte is ingesteld, kan je er de chape in plaatsen en ontstaan vaste herkenningspunten waarop men kan afslepen. Het Staenisrooster deelt de oppervlakte op in vierkanten van 0,25 m² waardoor er minimale spanningen ontstaan. Alle krachten worden door de kleine hokjes van de roosters opgevangen. Hierdoor zal de dekvloer maar minimaal schotelen of bol komen te staan. Het kunststofrooster vervult bovendien de rol van wapening. Als materiaal is gekozen voor gerecycleerde kunststof zonder glasvezel. Dat voorkomt dat de wapeningsnetten in de cementdekvloer verpoederen. Hier kan voorts een droogbouwvloer opgebouwd worden of vloerafwerking zoals keramische tegels, natuursteen, parket, zwevende vloerbekleding.”

Geen spanning

Het Staenisrooster zorgt ervoor dat de dekvloer bij plaatsing en uitdroging vlak blijft. “Onze uitvinding zorgt ervoor dat er geen spanning meer op de chape zit”, vertelt Tom Verstaen van Staenis.  “Het rooster zorgt terug voor een spanningsloze ondergrond en voor een levenslang mooi esthetisch schadevrij resultaat. Het rooster zorgt ervoor dat er ook achteraf geen barsten kunnen ontstaan. Chape is een levende ondergrond die in functie van tijd, temperatuur en belasting vervormt. De vers geplaatste chape gaat eerst een krimpfase door. Het zal later eerst krimpen en daarna uitzetten. Dat is vooral aan de hoeken zichtbaar, waar hij tot een halve centimeter naar boven komt. Deze fenomenen worden vrij eenvoudig opgevangen door de voegen tussen kleine tegels. Maar bij grote tegels worden deze spanningen niet verdeeld door de voegen en is er kans op schade. En ook doordat bv. isolatiepakketten in de toekomst dikker worden, kunnen deze spanningen zich nog eenvoudiger uiten. Zo kan de chape de isolatie nog meer indrukken, wat opnieuw tot schade kan leiden.”

Sneller

Het Staenisrooster kan vooral gebruikt worden in een badkamer of een living of op de verdieping. “Het rooster is zeer interessant als er bijvoorbeeld ook vloerverwarming en dikke isolatiepakketten worden geplaatst in combinatie met grote tegels. Ons systeem zorgt ervoor dat er later geen schade zal optreden en dat alles vlak blijft. We merken dat er enorm veel bouwwerven worden gestart zonder er echt over na te denken hoe de situatie over enkele jaren zal zijn. Ons rooster zal er voor zorgen dat alles schadevrij blijft. Ook zal het product zorgen voor een sneller resultaat. Na het plaatsen van het rooster kan je in sneltempo de chape geplaatst krijgen in een badkamer. In amper drie dagen kunnen de tegels al gelegd worden indien er met sneldrogende chape gewerkt wordt.” De initiatiefnemers hebben een patent op hun uitvinding genomen. “Het wordt in ons land geproduceerd. We hebben ook internationale ambities. Daarom zijn we ook meteen voor een internationaal octrooi gegaan,” stelt Verstaen.

Oprichting

De firma Staenis is opgericht door Tom Verstaen, die zelf enkele jaren actief is geweest in de bouwsector, en Daisy Bohyn, interieurarchitect en productontwikkelaar. “Het idee is ontstaan na een slechte ervaring die ik had bij de realisatie van een dekvloer. Het probleem was toen die vloer allesbehalve vlak was, zo bleek tijdens het plaatsen van de tegels. Om dat allemaal te corrigeren, moest eerst mortel geplaatst worden. En dat in plaats van ze allemaal te verlijmen. Dat betekende dat de tegelwerken uiteindelijk veel langer duurden en ook de bouwheer maakte zich daar terecht druk over. Nog diezelfde avond heb ik een hele tijd zitten piekeren en zoeken naar een oplossing om een perfect egale chape te plaatsen. En die oplossing heb ik dus gevonden. Het Staenisrooster was geboren.”

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

De Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en het Teaml Vlaams Bouwmeester gaan opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse besturen. Voor deze twintigste editie zijn er vijf opdrachten:[…]

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Meer artikels