Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Op de vroegere Remco-site in Gent begint de ontwikkeling van het stadsvernieuwingsproject Jardin G. Daarmee krijgt het Dr. Guislainmuseum een nieuwe overbuur. Cores Development ontwikkelt er een gevarieerd woonaanbod bestaande uit twee residenties met 41 appartementen, vier ateliers gericht op de lokale maakeconomie en een woonerf met acht rijwoningen. Er komt ook een buurtpark van ruim 2.000 m². De oplevering is eind 2023 voorzien.
De Bloemekenswijk in het noorden van Gent krijgt er een nieuwe woonplek bij. Tegenover het Dr. Guislainmuseum, aan de achterzijde van de Nieuwe Vaart, ontstaat binnenkort Jardin G, een nieuwe groene plek die voor verbinding zorgt in een eeuwenoude Gentse industriewijk. De Bloemekenswijk kent een relatief dense bebouwing, omdat daar destijds de tewerkstelling te vinden was.
“Met de komst van Jardin G. willen we een stukje publieke ruimte teruggeven aan de buurt en extra openheid creëren. Met het project mikken we op mensen en gezinnen van verschillende generaties, om zo het project optimaal te verweven in de huidige wijk.
 
Omdat Jardin G. een afbraak- en wederopbouwproject is, geniet het ook van het verlaagde btw-tarief van 6%”, legt Sophie Deprez van Cores Development uit.

Duurzame architectuur

Evr-architecten staat in voor de architectuur van de site en de gebouwen. Tal van elementen verwijzen naar de rijke geschiedenis van de wijk. Zo komen de arcades, de zachte kleuren en de aardse tinten, kenmerkend voor het centrum van Dr. Jozef Guislain, terug in de architectuur van Jardin G. Ook de baksteen is een rode draad in het project. Die komen uit de buurt om de milieu-impact te beperken.
Jardin G. is een gasvrij project  en maakt gebruik van enkele hernieuwbare energiezuinige alternatieven (E30) zoals regenwaterrecuperatie, een ventilatiesysteem D en individuele warmtepompen. Alle wooneenheden beschikken standaard over vloerverwarming en koeling.
 
Elke ondergrondse staanplaats kan op vraag ook uitgerust worden met een laadpaal. De appartementen en woningen van Jardin G. zijn uitgerust met een Smart Living domoticasysteem dat voor een verhoging van het comfort, de veiligheid en een efficiënt energiebeheer van alle eigenaars zorgt.

Buurtpark

De helft van de woonunits kijkt uit op de tuin van het Guislainmuseum, de andere helft op het buurtpark in Jardin G. De rijwoningen hebben elk hun zuidgerichte, private tuin. Al die groenruimte is goed voor een ontharding van 3.00à m². Landschapsarchitect Arne Deruyter neemt de inrichting van het publieke park voor zijn rekening.
 
“Het is enorm dankbaar voor ons om aan de slag te kunnen met meer dan 2.000 m² nieuwe publieke ruimte, daar kan je al iets mee. Vandaag is dat vrij zeldzaam. Ons doel is om de juiste condities te scheppen, zodat de natuur de rest van het werk kan doen. Het park zal zich in grote mate zelf runnen dankzij de mix van gecultiveerde en wilde planten, maar het zijn de residenties errond die het een bestaansreden geven”, aldus Arne Deruyter.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Het Brusselse Gewest gaf zopas een bouwvergunning aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. Het iconische gebouw op de hoek van de Pachecolaan en de Kruidtuinlaan in Brussel, dat oorspronkelijk[…]

29/09/2022 | RenovatieHerbestemming
Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Meer artikels