Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stadshout wint 'Slimste Comeback in Hout'

Gerelateerde onderwerpen :

Stadshout wint 'Slimste Comeback in Hout'

Stadshout uit Amsterdam is de overtuigende winnaar van de wedstrijd 'Slimste Comeback in Hout 2015'. De prijsuitreiking vond plaats op de Houtwereld Praktijkdag in het Nederlandse Zaandam. De wedstrijd werd georganiseerd om bedrijven te belonen die producten ontwikkelen voor toepassingen waarin hout uit beeld dreigde te raken of zelfs is geraakt. Dankzij die producten wint hout weer een stukje terrein terug of wordt er zelfs nieuw terrein veroverd.

Stadshout kreeg tijdens een eerdere online stemming en gedurende de live-stemming in Zaandam de meeste stemmen. Er deden in totaal elf genomineerden mee.

Tweede leven

Dankzij Stadshout in Amsterdam krijgen stadsbomen een hoogwaardig tweede leven, iets wat in het verleden vanzelfsprekend was, en voorkomt daarmee dat veel bomen de versnipperaar in gaan. Nieuw is het Stadshoutpaviljoen: het eerste permanente bouwwerk van deze organisatie, dat is opgetrokken uit hout van lokale bomen (onder andere iepenhout) en arbeid van lokale mensen. Het resultaat werd ontworpen door architect Florian Eckardt en staat te pronken in het Amstelpark.

'Stadshout streeft ernaar door slim te zagen zo min mogelijk zaagafval te produceren. Zelfs resthout wordt doorgaans verwerkt tot producten. Wij werken hard aan de herkomstregistratie van het hout. Van vele producten kunnen wij nu al vertellen uit welke straat de boom komt waarvan het gemaakt is, en hoe lang hij daar heeft gestaan', aldus de initiatiefnemers.

Ontmoetingsplaatsen

Stadshout heeft een eigen zagerij en een winkel waar allerlei artikelen voor binnen en buiten verkocht worden. Ook creëert Stadshout in opdracht ontmoetingsplaatsen voor stad en buurt. Stadsprojecten worden meestal ontworpen en gebouwd door lokale vormgevers, ambachtslieden en meedenkers van Stadshout. Buurtprojecten worden veelal samen met de bewoners bedacht en tot stand gebracht, zoals buurtmoestuinen en speeltuinen.

Sierlijsten

Ztyl Houten Sierlijsten (van producent Zwart Houtbewerking in Zaandam) legde beslag op de tweede plaats. Deze sierlijsten worden gemaakt van FSC-gecertificeerd gevingerlast en gelamineerd grenenhout, dat hiermee de concurrentie aangaat met lijstwerk van kunststof of mdf. Sierlijsten waren vroeger altijd van hout.

Zagen met windkracht

Op de derde plek eindigde Houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Gelegen op de Zaanse Schans wordt door deze molen op traditionele 17e-eeuwse wijze gewaterd hout met windkracht verzaagd. Specialisatie is het verzagen van voornamelijk lokaal hout in non-metrische maten, bestemd voor de restauratiebouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Er loopt een nieuw openbaar onderzoek naar het woonproject Melkerij in de dorpskern van Achterbos, een gehucht van de gemeente  Mol. Projectontwikkelaar Durban Ground-up wil op de site 37 appartementen en negen woningen creëren en[…]

16/08/2022 |
Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Meer artikels