Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stadsdiensten Hasselt verhuizen naar nieuwbouw

Stadsdiensten Hasselt verhuizen naar nieuwbouw

Deze zomer verhuizen de stadsdiensten van Hasselt naar een nieuw multifunctioneel kantoorgebouw. Op maandag 27 augustus opent het stadskantoor officieel de deuren. We hadden een gesprek met enkele partners die erbij betrokken zijn.

Het project heeft een totale oppervlakte van 17.000 m², waarvan 14.800 m² nieuwbouw. Het gebouw biedt plaats aan 500 personeelsleden van het OCMW en de stad Hasselt. Inzake architectuur valt de schuine spiegelwand op van 900 m² groot. De spiegelwand was één van de blikvangers in het ontwerp van het Hasseltse stadskantoor. Met de reusachtige spiegel wilden de ontwerpers de openheid van het bestuur in de architectuur vertalen.

Het nieuwe stadhuis is dynamisch opgebouwd en verrast voorbijgangers afhankelijk vanuit welke richting ze het gebouw voorbijwandelen. Als je vanuit de ene straat komt, dan ervaar je het als een houten gevel. Als je vanuit een andere straat komt, dan ervaar je de gevel als transparant. Ook de lucht projecteert zich op de gevel van het hoofdgebouw. Het werd ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, UAUcollectiv en Architectenbureau Michel Janssen. Belgo Metal CW bouwde de gevels van het nieuwe stadhuis van Hasselt, samen met Democo/Kumpen en Jaspers & Eyers.

Isolatie

Voor de gevelisolatie werden de Kooltherm K15 Vliesgevelplaten van Kingspan Insulation gebruikt. “Met deze resolschuim isolatieplaat is het mogelijk om 40% dunner te bouwen ten opzichte van minerale wol. Dankzij de dunne gevels heeft het nieuwe stadhuis een betere verhouding tussen de bruto en netto oppervlakte. Een ander voordeel is dat er meer daglicht in het gebouw kan treden. Het geïntegreerde regenscherm van zwart aluminium composiet maakt de gevels vochtbestendig en zorgt voor een esthetische meerwaarde indien wordt gewerkt met een open voeg systeem. De isolatieplaten in het Hasseltse stadhuis hebben immers een lambdawaarde van slechts 0,021 W/m·K, en dat is opmerkelijk beter dan andere isolatiematerialen Voorts worden geothermische warmtepompen gebruikt en is het dak voorzien van zonnepanelen. Ook kan het bouwwerk rekenen op een optimaal hergebruik van regenwater,” zegt Roeland Mondelaers van Kingspan Insulation.

Daktuin met terrassen

Zolderse Dakprojecten (ZDP) legt voor dit project liefst drie daken aan, waarbij de focus ligt op de energiezuinigheid en de duurzaamheid. “De drie dakstructuren bestaan uit een hellend dak en een plat dak. De daken worden geplaatst met een butimineuze dakbedekking waardoor een optimale waterafdichting gegarandeerd is. Om de ecologische waarde van het stadhuis extra in de kijker te plaatsen, zal het plat dak voorzien zijn van talloze zonnepanelen. Het dak van de kelder, wordt bedekt met klinkers zodat dit perfect begaanbaar is voor alle bezoekers van het stadhuis”, zegt Bart Verjans van Zolderse Dakprojecten (ZDP).

Voor de terrassen is gekozen voor Dreen Ceramica van Zoontjens. Er wordt gewerkt met het formaat 90 x 45 in de kleur Brave Coke. Gezien de beplanting die hier omheen komt, moeten de dakterrassen behoorlijk opgehoogd worden. Hiervoor wordt gewerkt met het DNS-systeem waarmee het terras op de juiste hoogte wordt gelegd.

“We gebruiken hiervoor ons zelf ontworpen fixplate lock-systeem waarbij de tegels op de fixplaat-plaat worden gekleefd waardoor ze stabiel blijven en niet kunnen bewegen. De tegels zijn voorzien van een unlocksysteem waardoor de tegels er gemakkelijk uit te nemen zijn, bijvoorbeeld om de afvoer te inspecteren of te reinigen. Vanaf de terrassen zullen de medewerkers straks een geweldig uitzicht over hun stad hebben,” zegt Ruddy Dettmaring van Zoontjes.

Binnenklimaat

Aannemer Kumpen en het installatiebedrijf HVAC Van Den Briele uit Hasselt hebben gekozen voor de duurzame Condair RS luchtbevochtigers. “De lucht wordt bevochtigd met stoom. In de winterperiode zal er steeds een gedeelte verse droge lucht in het gebouw worden gebracht. Dus zal er steeds een minimale hoeveelheid luchtbevochtiging noodzakelijk zijn. De droge lucht  die ontstaat door de koeling in de it-lokalen verhoogt het risico op statische elektriciteit en vonkvorming en dient daarom ook bevochtigd te worden.

“Mensen moeten zich er echt van bewust zijn dat te droge lucht heel wat gezondheidsproblemen zoals irritaties aan de ogen, een droge keel, een uitgedroogde huid maar ook bijvoorbeeld ook concentratieverlies kan veroorzaken”, zegt Dirk Vanhove, sales manager van Condair.

“We merken ook dat het ziekteverzuim lager ligt in een werkomgeving met goed bevochtigde binnenluchtkwaliteit. In droge lucht kunnen bacteriën zich ook sneller verspreiden. Maar ook planten, meubels en parket ondervinden niets dan voordelen van een goede luchtvochtigheid. Vandaar dat  een goede bevochtigde lucht  minimaal 45% dient te zijn bij 21°C. De mensen voelen zich aangenamer en presteren beter in een goed binnenklimaat.

Kalkmanagement 

Het luchtbevochtigingssysteem is voorzien van een  duurzaam gepatenteerd kalkmanagementsysteem, waardoor het toestel vrij van kalkaanslag gehouden wordt en het kan werken op gewoon leidingwater. Dit garandeert een zuinig energieverbruik, een laag waterverbruik en beperkte onderhoudskosten. Hierdoor wordt voor dit nieuwe kantoorgebouw van de stad Hasselt met de Condair luchtbevochtiging, een gezond binnenklimaat op een economisch en ecologische manier verwezenlijkt.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Limburg plant megafusie sociale huisvestingsmaatschappijen

Limburg plant megafusie sociale huisvestingsmaatschappijen

In Limburg zullen op 1 januari 2023 alle negentien sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in de provincie fuseren tot één grote woonmaatschappij. De fusie moet helpen de lange wachtlijsten terug te dringen.[…]

Q Academy bereidt zich voor op uitrol fibernetwerk

Q Academy bereidt zich voor op uitrol fibernetwerk

Geringe interesse van aannemers dreigt Limburgse sneltram fors duurder te maken

Geringe interesse van aannemers dreigt Limburgse sneltram fors duurder te maken

Toekomstplannen voor Hasseltsesteenweg in Kortessem

Toekomstplannen voor Hasseltsesteenweg in Kortessem

Meer artikels