Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

(c) ION

Hoeve Van Landtschoote, een voormalige stadsboerderij in Nieuwpoort en ooit schuilplaats van twee helden van de IJzer, krijgt een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar ION uit Waregem realiseert op deze site ,die vandaag amper gebruikt wordt, een nieuwbouwproject met 42 luxueuze appartementen en een handelspand, verdeeld over twee bouwblokken rond een prachtige, groene binnentuin. De bouw van Hof ten Yser start in september. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners in 2023 hun intrek in hun nieuwe woning.
Hof ten Yser verrijst op de percelen tussen de Ieperstraat, de Koningin Elisabethlaan en de Kaai in Nieuwpoort, vlakbij het historische sluizencomplex Ganzepoot en de jachthaven. Het project omvat 42 luxe-appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Alle appartementen beschikken over een ruim terras. De vloeroppervlakte varieert van 70 tot 150 m². De appartementen baden dankzij een uitgekiend ontwerp in een zee van licht en kijken uit op de groene binnentuin. De bewoners kunnen hun auto stallen in de ondergrondse parking met plaats voor 48 wagens. In de plannen is er op het gelijkvloers aan de Koning Elisabethlaan ook plaats voor een handelsruimte, ideaal voor een kruidenierszaak, buurtwinkel of gezellige koffiebar.
 
Het project komt van de tekentafel van architectenbureau A1AR architects & more. De ontwerpers kiezen bewust niet voor de typische kustarchitectuur. Ze schuiven een ontwerp naar voor dat dankzij de baksteenarchitectuur - maar dan in een modern jasje - perfect past in het straatbeeld van Nieuwpoort. Het concept van de architectuur werd afgestemd op het ritme van het beschermde stadsgezicht.
 
Door verschillende hoogtes en dakvormen te ontwerpen past het project perfect in zijn omgeving, zonder daarom historische gevels te kopiëren. De architectuur wil met de kennis uit het verleden een antwoord bieden op de toekomst. De verschillende tinten van de bakstenen die gebruikt worden voor het gevelontwerp zorgen voor nuance zoals verder in het straatbeeld. Er wordt een eenheid gecreëerd door een subtiele diversiteit.

Dé grote troef van Hof ten Yser wordt de prachtige binnentuin. ION doet hiervoor een beroep op de expertise van de tuin- en landschapsarchitecten van Exterior. Het zachtglooiende grasveld en de karaktervolle meerstammige bomen geven de binnentuin de allures van een eindeloos landschap met een romantische toets. In de binnentuin komt ook een fietsenstalling en pergola die met zijn typerende dakvorm verwijst naar de architectuur van de oude stadsboerderij en voor aangename belommering zal zorgen tijdens de warme zomermaanden.

Helden van de IJzer

Hof ten Yser komt op de plaats waar vandaag Hoeve Van Landtschoote staat, de laatste stadsboerderij van Nieuwpoort. De boerderij is al lang niet meer actief, want de stad Nieuwpoort besliste ooit dat boerderijen buiten het stadscentrum moeten liggen. De hoeve, gebouwd tussen 1860 en 1880, kent een rijke geschiedenis. Zo was ze tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang de schuilplaats van geniekapiteins Robert Thys en Fernand Umé. Samen met hun Compagnie van de Sapeurs-Pontonniers speelden zij een belangrijke rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte.
 
“Wanneer de werken in september starten, komt de exacte ondergrondse schuilplaats van Thys en Umé overigens bloot te liggen. Of er nog iets specifiek te zien zal zijn, zullen we dan pas ontdekken. We zullen alleszins met de nodige zorg tewerk gaan. Een interessant weetje is nog dat aan één van de gevels van de stadsboerderij een gedenkplaat hangt die herinnert aan deze bijzondere schuilplaats en het werk van de Compagnie. Bij de afbraak wordt de plaat weggehaald en gaat ze een tijdlang in bewaring bij de stad. Na de oplevering krijgt de gedenkplaat dan een ereplaats in Hof ten Yser”, zegt Davy Demuynck, CEO & co-founder van ION.
 
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve opgeëist, maar ditmaal door de Duitse troepen. Zij brachten er in enkele stallingen hun paarden onder. Toen de geallieerden in oktober 1944 Ieper bevrijdden, vluchtten de Duitse soldaten en lieten ze alles in de hoeve achter. De familie Van Landtschoote hield de paarden en bereed ze nadien nog elke zondagochtend op het strand. Eén van de zadels uit die periode van de Tweede Wereldoorlog is deze zomer te bezichtigen in de populaire zomerbar Le Jardin, de tijdelijke invulling van de hoeve, vooraleer met de afbraak wordt gestart.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels