Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stadsbader mag 28 kunstgrasvelden aanleggen

Stadsbader mag 28 kunstgrasvelden aanleggen

Stadsbader start binnenkort met de aanleg van 28 nieuwe kunstgrasvelden: 27 voetbalvelden en één hockeyterrein. Stadsbader bundelt hiervoor de krachten met de partners Lesuco en Domo Sports Grass. De opdracht past in de derde cluster van het Vlaamse Sportinfrastructuurplan, een decreet waarmee de Vlaamse regering het tekort aan sportinfrastructuur in Vlaanderen versneld wil wegwerken.

Het Vlaamse Sportinfrastructuurplan voorziet sinds 2008 in de bouw van multifunctionele sportcentra, sporthallen, zwembaden en kunstgrasvelden via het systeem van publiek-private samenwerking (pps) waarbij de aannemer verantwoordelijk is voor het totale proces: ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. Na een eerste cluster van 29 en een tweede cluster van zes kunstgrasvelden, lanceerde de Vlaamse regering in 2014 een projectoproep voor de derde cluster. Die opdracht werd nu toegekend aan de groep rond Stadsbader. De realisatie van de kunstgrasvelden start nog deze lente. Volgens afspraak zullen alle projecten gerealiseerd zijn tegen het najaar van 2016. Na realisatie van de kunstgrasvelden staat Stadsbader ook in voor het onderhoud en het beschikbaar houden van de velden gedurende tien jaar. De 28 kunstgrasvelden worden gerealiseerd voor 22 lokale overheden of gemeentes.

Met deze vorm van publiek-private samenwerking, waarbij de Vlaamse overheid een centrale rol speelt, wordt een duidelijke win-win situatie gecreëerd. Door als opdrachtcentrale te fungeren voor de 22 betrokken gemeenten, werd het onderhandelingsproces aanzienlijk vereenvoudigd. De aanbesteding werd gecoördineerd door de Sportfacilitator, een cel opgericht in het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Gemeenschap. Ook de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Bloso zorgen voor begeleiding van het aanbestedingstraject, dat werd voltooid op vrijdag 24 april met de ondertekening van het contract door Stadsbader. Door de clustering van 28 projecten kan Stadsbader een kwaliteitsvolle en vlotte uitvoering van de werken garanderen, zodat verschillende clubs en vele sporters op kwalitatief hoogstaande en goed onderhouden kunstgrasvelden hun favoriete sport kunnen beoefenen.

De gekozen kunstgrasmatten voldoen niet toevallig aan de strengste FIFA- normen.

Stadsbader kiest met zijn partners Lesuco en Domo Sports Grass voor innovatief kunstgras: Domo Duraforce voor de voetbalmatten en Domo Fast Play voor het hockey waterveld in Brasschaat. Vroeger zorgden bepaalde kunstgrasvelden nog voor blessuregevaar, maar dankzij nieuwe technieken en materialen kunnen spelers zonder zorgen sliden en tackelen. Het speelvlak van de gekozen kunstgrasmat voelt erg zacht aan door een specifieke polymeerkeuze, een rubberen invulling en een schokabsorberende onderlaag. Dankzij een uitzonderlijk robuuste vezel en uv-bestendigheid is het kunstgras tegelijk erg slijtvast en duurzaam. Zo ligt het terrein er het hele jaar door groen en speelklaar bij. De gekozen kunstgrasmatten voldoen niet toevallig aan de strengste FIFA-normen. Ook de grasmat voor het hockeyveld biedt enkele unieke voordelen voor de spelers. Het Fast Play-terrein met schokabsorberende e-layer vangt elke beweging perfect op en biedt een uiterst snelle balrol. Bovendien houdt een waterlaag het terrein vochtig, wat veilig en hoogstaand hockeyspel mogelijk maakt. De internationale hockeyfederatie (FIH) kende een Global Certificaat toe aan de hockeymat.

Stadsbader

Stadsbader is een familiaal aannemingsbedrijf dat opgericht werd in 1946 en dat een stevige reputatie heeft inzake openbare werken en industriële projecten, zowel voor grote bedrijven als voor kmo's. De hoofdzetel is gevestigd in Harelbeke. Via een netwerk van technische afdelingen en productiesteunpunten is Stadsbader actief in België en Noord-Frankrijk. Infra, bouw, milieu en elektro-mechanica zijn de kernactiviteiten.

Lesuco

Aannemingsbedrijf Lesuco is gespecialiseerd in de aanleg, renovatie en verbouwing van sportvelden voor verenigingen, sportclubs en particulieren. Behalve sportterreinen voor o.m. voetbal, tennis, hockey, atletiek en rugby verzorgt het bedrijf ook de aanleg van parken en tuinen.

Domo

Als expert in kwalitatieve oplossingen voor sportterreinen staat Domo Sports Grass al meer dan 30 jaar borg voor de meest innovatieve kunstgrassystemen. Wereldwijd is het bedrijf verantwoordelijk voor meer dan 80 miljoen m² kunstgras voor voetbal, hockey, tennis, American football, rugby, golf en multifunctionele sporttoepassingen. Een innovatief productportfolio, een state-of-the-art productie-infrastructuur en continue kwaliteitscontrole maken van Domo Sports Grass een toonaangevende kunstgrasproducent.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette