Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten bouwen Ocean Innovation Space

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten bouwen Ocean Innovation Space

VLIZ/Claeys/Haelvoet architecten

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) gaf zopas het startschot voor de uitbreiding van zijn Marien Station Oostende onder de naam ‘Ocean Innovation Space’. Met de nieuwbouw zal het VLIZ zijn onderzoekscapaciteit kunnen vergroten en tegemoetkomen aan de doorgedreven en snelle groei van het instituut. Het VLIZ kende de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van de site via een Design & Build-formule toe aan het consortium Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten.

 

Het drie verdiepingen tellende Ocean Innovation Space zal grenzen aan het huidige Marien Station op de Halve Maan Site in Oostende. De architecten ontwierpen een hedendaags, compact en bijna-energieneutraal (BEN) gebouw gebaseerd op de typologie van een vissersdorp. Het ontwerp reflecteert tevens de hellende dakstructuur en het gevelmateriaal van de huidige gebouwen om de erfgoedwaarde van de site zo goed als mogelijk te respecteren.
 
Terwijl de InnovOcean Campus, een nieuwbouw van afgerond 20 miljoen € die momenteel onder constructie is in de Ankerstraat, het VLIZ en zijn (inter)nationale partners kantoorruimten, seminarie- en vergaderfaciliteiten en een zeebibliotheek biedt, zal de Ocean Innovation Space een uitbreiding van de onderzoekscapaciteit van het VLIZ mogelijk maken. Zo zal de nieuwbouw behalve het recent opgerichte Marine Robotics Centre ook onder meer technische werkruimtes, koel- en vriesruimtes en laboratoria herbergen.
 
De realisatie van de Ocean Innovation Space vormt de start van de eerste fase van een masterplan voor de site, die in totaal een oppervlakte van 1.250 m² beslaat. In een tweede fase is het de ambitie om bijkomend te voorzien in de realisatie van natte en droge werkruimtes, extra laboratoria, opslagruimte, kantoren, en polyvalente ruimtes voor de educatieve en publiekswerking van het VLIZ.

Het gebouw in cijfers:

550 m² bruto vloeroppervlakte
3 bouwlagen
Onderdak voor 40 VLIZ-werknemers
Totale investeringswaarde: 1,3 miljoen € (incl. btw)
Aanvang werken: voorjaar 2021
Ingebruikname: voorjaar 2022
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

De stad Gent gaat op zoek naar een ontwerpteam voor de bouw van een nieuwe hub op de Westerbegraafplaats. Het stadsbestuur werkt momenteel aan een meer efficiënte logistieke huisvesting. Het aantal magazijnen en werkplaatsen wordt[…]

19/01/2022 | Gent
POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

Nieuwe toekomst voor Leuvense school De Boomgaard

Nieuwe toekomst voor Leuvense school De Boomgaard

Meer artikels