Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Stad stelt ontwerper Groenplaats voor

Stad stelt ontwerper Groenplaats voor

De Antwerpse Groenplaats is aan vernieuwing toe. Na een bevraging ging de stad Antwerpen via een open oproep van de Vlaamse bouwmeester op zoek naar een ontwerper voor het plein. De laureaat is nu bekend: een multidisciplinair ontwerpteam onder leiding van Chris Poulissen van ontwerpbureau NP-Bridging. Hun concept gaat ervan uit dat het ontwerp zelf niet langer centraal staat, maar dat de nieuwe Groenplaats met alle betrokkenen samen ontwikkeld moet worden.

Het stadsbestuur wil de Groenplaats laten omvormen tot een multifunctioneel, sober, transparant, kwaliteitsvol en groen plein. Voorts houdt de stad ook rekening met de doorstroming van fietsers en voetgangers, de organisatie van het openbaarvervoersknooppunt, de taxistandplaatsen en de aansluiting op de ondergrondse infrastructuur zoals de metro en het shoppingcenter. Daarnaast moet er uiteraard voldoende ruimte zijn voor het historische karakter, terrasbezoek, kuieren en ontmoeten. Ook de mogelijkheid om evenementen op schaal van de ruimte te organiseren is een randvoorwaarde voor de nieuwe ontwikkeling.

In het voorjaar van 2014 konden horeca, bewoners en passanten hun ideeën voor de Groenplaats meegeven aan de stad. Via een open oproep, uitgeschreven door de Vlaamse bouwmeester, ging de stad daarna op zoek naar ontwerpers. De deelnemers aan deze selectieprocedure bezorgden een ontwerpvoorstel aan de jury.

De hierboven vermelde randvoorwaarden maakten het voor de kandidaten niet eenvoudig om een ontwerp voor de Groenplaats voor te stellen. Toch wisten ze de jury te charmeren met originele ontwerpen, waaruit hun betrokkenheid bij de Groenplaats en de stad duidelijk naar voren kwam.

Chris Poulissen verzamelde de nodige kennis ter zake en stelde een team samen waarin Atelier Veldwerk, Arcadis, Moritz&Simon Architects en Ney+Partners NP-Bridging versterken. Dit ontwerpteam wist de jury te overtuigen door te stellen dat een ontwerp niet langer de basis mag zijn van nieuw openbaar domein. Het team stelde in plaats daarvan een stakeholderaanpak voor die ervoor moet zorgen dat de Groenplaats met alle betrokkenen samen ontwikkeld wordt.

Het proces dat Poulissen wil coördineren, zal volgens hem leiden tot een handleiding voor het plein. Het gebruik van het plein door de verschillende partijen zal tegen elkaar afgewogen worden, zodat een multifunctioneel plein ingericht kan worden. Hoe het plein er uiteindelijk uit zal zien, maakt deel uit van het onderzoekende element in dit proces.

Om de Groenplaats te ontwerpen, afgestemd op de noden van alle betrokkenen, worden verschillende overlegmomenten gepland. Medewerkers van de stad en het ontwerpteam zitten samen met De Lijn, de parkinguitbater, de horeca, de hogeschool, het shoppingcenter en het hotel om in kaart te brengen welke noden en verwachtingen zij hebben voor de nieuwe Groenplaats. Ook de stadseigen expertise van bv. groendienst en evenemententeam wordt niet vergeten bij de bevragingen.

Uiteraard kunnen ook bewoners hun ideeën kwijt over het plein. Op www.antwerpen.be/groenplaats is alle informatie over het project terug te vinden en kan gereageerd worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip