Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Staalsector bekroont opvallende realisaties

Gerelateerde onderwerpen :

Staalsector bekroont opvallende realisaties

De 15de editie van de Staalbouwdag, die eind vorig jaar plaatsvond in het Sheraton Brussels Airport Hotel, was opnieuw een groot succes. Met ongeveer 500 deelnemers was de Staalbouwdag volzet. Zij konden een gevarieerd programma volgen met lezingen door gerenommeerde sprekers over technische onderwerpen en enkele architectuurprojecten. Tijdens de Staalbouwdag vond ook de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd en de Studentenstaalprijs plaats.

De Staalbouwwedstrijd is met 164 deelnemende projecten dé referentie in de sector. Een jury selecteerde uit alle deelnemers 31 kanshebbers. De deelname stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2012 en eind mei 2014.

Niet-residentiële gebouwen

In de categorie 'Niet-residentiële gebouwen' ging de eerste prijs naar het gemeentehuis van Montigny-le-Tilleul (foto 1, foto 354 Photographers). Dit project haalde het van de sporthal van het Koninklijk Atheneum in Ukkel, CMI Cockerill Maintenance & Ingénierie in Seraing, De Grote Post in Oostende, AGC Glass Europe in Louvain-la-Neuve, de Eetwinkel in Destelbergen, het Kunstenpaviljoen in Lokeren en het trainingscentrum IOK in Laakdal.

Het winnende project is een ontwerp van het architectenbureau 'Vers plus de bien être'/V+ uit Sint-Jans-Molenbeek en Bureau BB Bouwtechniek uit Antwerpen. Het bouwteam werd vervolledigd door studiebureau Greisch uit Luik, algemeen aannemer Bemat/Jansen uit Gilly, staalbouwer Janssens uit Bocholt en controlebureau Socotec uit Kraainem.

Residentiële gebouwen

In de categorie 'Residentiële gebouwen' werd de hoofdvogel afgeschoten door de Atelierwoning AWVP in Brugge (foto 2, foto Yannick Milpas). Dit project is een ontwerp van architectuuratelier 9a uit Brugge. Ook studiebureau Wim Vermeulen uit Brugge, algemene aannemer De Grande-Van Hollebeke uit Zedelgem, staalbouwer De Wandeler uit Torhout en gevelbouwer Bouwsmederij Everaert uit Bredene behoren tot het winnende bouwteam. Het Brugse project haalde het van een villa in Ukkel, de woning Leen en Thomas, een passiefwoning in Sint-Pieters-Leeuw en twee architectenwoningen.

Specifieke elementen in staalbouw

In de categorie 'Specifieke elementen in staalbouw' bekroonde de jury de Vlooibergtoren in Tielt-Winge (foto 3, foto Jo Van den Borre). De Vlooibergtoren is een ontwerp van Close to bone uit Langdorp en werd uitgevoerd door staalbouwer Tri-Monta uit Duffel. De andere genomineerden waren de luifels op het Rector Desomerplein in Leuven, het crematorium Hofheide in Nieuwrode, het project 'Escalier et auvent CBAI' in Brussel en het neogotische klooster Poelberg in Tielt. De tribune van het 'Théatre L'Emulation' in Luik (foto 4, foto Photo-Daylight) kreeg nog een speciale prijs van de jury.

Burgerlijke bouwkunde

In de categorie 'Burgerlijke bouwkunde' ging de eerste prijs naar de promenade van de Smedenpoort in Brugge (foto 5, foto Alain Trellu). Dit project is een ontwerp van Ney & Partners uit Brussel. Het bouwteam omvat voorts Ney & Partners (studiebureau ontwerp) en Anmeco/Stendess (studiebureau uitvoering), algemene aannemer Depret uit Zeebrugge, staalbouwer Anmeco uit Zwijndrecht en controlebureau Seco uit Brussel. De andere genomineerden waren de brug over het Albertkanaal in Oelegem, een fietsers- en voetgangersbrug in Zwalm en een beweegbare brug in Ivoz-Ramet.

Internationale projecten

In de categorie 'Internationale projecten' ging het project 'Hovenring' in Eindhoven (foto 6, foto IPV Delft creatieve ingenieurs) met de hoogste eer lopen. Dit project is een ontwerp van IPV Delft en ook studiebureau Witteveen+Bos uit Deventer, algemene aannemer BAM Civiel ZuidOost uit Maastricht en staalbouwer Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo maken deel uit van het bouwteam. De andere genomineerden in deze categorie waren de Baakenhafenbrug in Hamburg, De Oversteek in Nijmegen, het station Rotterdam Centraal en de busstop in Krumbach.

Industriële gebouwen

In de categorie 'Industriële gebouwen' belandde het project 'Deusjevoo C-Mine' in Genk (foto 7, foto Frank Larousselle) op het hoogste schavotje. Het bouwteam van het winnende project bestaat uit a2o-architecten uit Hasselt (ontwerp), Exact Engineering uit Hasselt (studiebureau) en Diliën Metaalwerken uit Houthalen (algemene aannemer, staalbouwer en gevelbouwer). Dit project haalde het van Vopak Jetty C in Antwerpen en bedrijfsgebouw Loda in Beerse.

Studentenstaalprijs

Infosteel richtte ook opnieuw zijn Studentenstaalprijs in. Deze prijs is bestemd voor studenten architectuur of bouwkunde en bekroont een ontwerp waarin vlak staal op een opmerkelijke manier is toegepast tijdens het academiejaar 2013-2014.

De Staalbouwwedstrijd is dé referentie in de sector. Er werden 16 projecten ingediend uit drie onderwijsinstellingen (UHasselt, UGent en KU Leuven). De jury reikte een gedeelde eerste prijs uit aan drie projecten, namelijk 'Paviljoen Jubelpark ' de openheid van de EU' (foto 8) van de studenten Anton Leonov en Celia Tesseur (KU Leuven - Campus Sint-Lucas), het project 'Museum-brug in Antwerpen' (foto 9) van studente Katleen Coenen (UHasselt), en het project 'UZ Gent ' extra buitenruimte' (foto 10) van de studenten Tuur Deltomme, Olivier Pareyn en Tim Van Eeckhout (UGent). Het project 'Hazard-Cheratte ' van steenkoolmijn tot fashiondepot' (foto 11) van studente Kimberly Vandenborne (UHasselt) sleepte een speciale prijs van de jury in de wacht. Een uitgebreide beschrijving van deze projecten vindt u op de website van Infosteel. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels