Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Staal- en aluminiumconstructies berekenen: gelijk en toch anders

Staal- en aluminiumconstructies berekenen: gelijk en toch anders

Bij de sterkteberekening van constructies gaan ingenieurs er dikwijls van uit dat staal en aluminium zich op een identieke manier gedragen. Dikwijls wordt enkel het eigen gewicht van het materiaal aangepast en worden spanningen en instabiliteit (knikken en kippen) op dezelfde manier geïnterpreteerd. Maar niets is minder waar. Aluminium vertoont een aantal specifieke kenmerken die het materiaal en het gedrag van de constructie duidelijk onderscheiden van staal. Deze worden in de SCIA Engineer-software vakkundig opgelost.

SCIA ontwikkelt en ondersteunt reeds meer dan 40 jaar software voor de stabiliteitsberekening van bouwkundige constructies en voor verschillende materialen: staal, aluminium, beton en hout. Hierbij worden de specifieke normvoorschriften toegepast voor de controle en optimalisatie van de profielsecties. De rekennota is volledig gepersonaliseerd en past zich automatisch aan bij wijzigingen aan de constructie.

In tegenstelling tot de standaardcatalogus van staalprofielen is de vorm van de aluminiumsecties dikwijls erg complex en op maat ontwikkeld voor een specifiek project of toepassing. Belangrijk daarbij is dat slechts een beperkt deel van deze sectie effectief wordt gebruikt voor de krachtenoverdracht.

De berekening van deze effectieve oppervlakte is complex en functie van de afmetingen en dikte van de onderdelen. In SCIA Engineer wordt de profielvorm ingelezen uit een grafisch bestand (meestal DXF) en worden deze gereduceerde karakteristieken automatisch berekend.

Voor aluminium is daarnaast ook het stabiliteitsgedrag (bv. knikken) afhankelijk van andere factoren zoals de HAZ (Heat-Affected Zones), dwarse lassen enz. Specifieke controles zijn noodzakelijk om deze in rekening te brengen.

Controles worden uitgevoerd volgens de EN1993 (staal), EN1999 (aluminium) en een gedetailleerde berekeningsnota bevat alle gebruikte formules, tabellen en verwijzingen. De AutoDesign-functionaliteit maakt het mogelijk de afmetingen van de doorsnede te optimaliseren om een zo goed mogelijk ontwerp te krijgen.

Voor staalconstructies worden daarnaast ook de verbindingen berekend en uitgedetailleerd. Denk daarbij aan de bouten, lassen, kopplaten, versterkingen, ' Dit resulteert in een montagetekening en details van de samenstellende elementen. Deze vormen de basis voor de fabricage en montage van de constructie.

Om een constant hoog niveau van de toepassingen en de normimplementatie te garanderen, zijn de SCIA-ingenieurs actief in verscheidene specifieke Eurocode-commissies van verschillende landen. Voorts werkt SCIA nauw samen met de ledenorganisaties van de staalbouwketen (Infosteel) en verschillende werkgroepen van het Aluminium Center Belgium.

Voor meer info over de SCIA-toepassingen surf je naar www.nemetschek-scia.com.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt