Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Het gemeentebestuur van Sprimont heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding en renovatie van woonzorgcentrum L’Heureux Séjour. Aldea Group, specialist in het ontwikkelen en uitbaten van zorgvastgoed, bouwt de site uit tot de meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië. De bouwwerken worden uitgevoerd door aannemer ibens nv uit Antwerpen.
Bewoners zullen in L’Heureux Séjour leven zoals in een echt huishouden. Ze helpen bij het bereiden van de maaltijden en het bedelen van de post, leven zich uit in de fitness of boeken een verwenbeurt in het schoonheidssalon. Zelfs dieren verzorgen en tuinieren in de belevingstuin is mogelijk. Het project omvat 105 woonzorgkamers en vijf zorgflats, met ook plaats voor eventueel een kinderopvang en diverse multidisciplinaire diensten. Later komen er nog 72 zorgflats bij, met de mogelijkheid om in de toekomst verder uit te breiden met nog eens 42 zorgflats.
 
Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners er begin 2023 hun intrek nemen. Aldea Group nam het vastgoed en de exploitatie van L’Heureux Séjour in maart 2019 over, net als drie andere rusthuizen in de regio. Het woonzorgcentrum telt vandaag 98 woonzorgbedden en vijf bedden voor kortverblijf, en wordt uitgebaat door Curavi, een dochtervennootschap van Aldea Group. Bij de overname kreeg Aldea Group ook de aanpalende terreinen in handen, waarvoor reeds in oktober 2017 een omgevingsvergunning werd afgeleverd. De oorspronkelijke bouwplannen werden verder geoptimaliseerd. Het gemeentebestuur van Sprimont heeft nu de definitieve vergunning afgeleverd voor de ontwikkeling van het ‘woonzorgcentrum van de toekomst’.
 
In een eerste fase wordt een nieuwbouw met 105 woonzorgkamers en vijf zorgflats opgetrokken naast het bestaande gebouw dat wordt gerenoveerd. In een latere fase is nog een nieuwe vleugel met 72 zorgflats voorzien, met de mogelijkheid om uit te breiden met nog eens 42 zorgflats. Naast de woongelegenheden is er ook nog ruimte voor bv. een kinderopvang, diverse multidisciplinaire diensten of andere invullingen die een toegevoegde waarde zijn voor de bewoners.
 
“Met deze uitbreiding willen we een aangename woon- en leefomgeving bieden aan ruim 200 personen die nood hebben aan zorg op maat. De campus focust op revalidatie, zorg en aangepast wonen. Met dit aanbod wordt onze gezondheidscampus één van de grootste en meest innovatieve sites van de regio”, zegt Anneleen Desmyter, CEO Aldea Group.
 
“De tijd van de klassieke rusthuizen, waar enkel gefocust wordt op wonen en zorg, is definitief voorbij. Bewoners én hun familie zijn vragende partij voor veel beleving op de site. Als langetermijninvesteerder vinden we het ook heel belangrijk dat onze residenties en hun bewoners echt deel uitmaken van de buurt en het maatschappelijke leven”, duidt Anneleen Desmyter.
 
In samenwerking met het OCMW van Sprimont wordt ook een ruimte ter beschikking gesteld aan personen met een beperking die als lokaal dienstencentrum kan worden uitgebaat en waar activiteiten kunnen worden georganiseerd.
 
Ontmoetingen
 
Door een uitgekiende aanleg van de omgeving, met o.m. een wandelpad met zitbanken en picknicktafels, petanquebanen, een kinderspeeltuin en een buitenfitnessparcours wil L’Heureux Séjour ontmoetingen tussen de bewoners van de gezondheidscampus en de inwoners van Sprimont stimuleren.
 
Bij het ontwerp van de nieuwbouw hield de architect, Atelier d’Architecture JM Robeerst et Associés uit Lantin, maximaal rekening met het groene karakter van de omgeving. De architect tekende een hoofdtak, waarin de belangrijkste diensten worden samengebracht en die verbonden is met het bestaande gebouw, en enkele zijtakken. Hierdoor ontstaan groene, open volumes, afgewisseld met gesloten volumes, in kleuren die passen in het landelijke karakter van de streek. Zo wordt voor de gevelbekleding gekozen voor een houtlook, gecombineerd met gevelmetselwerk.
 
Aannemer Ibens, een specialist in het bouwen van zorgvastgoed, is reeds gestart met de werken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2023 hun intrek nemen in de nieuwbouw.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

Materieelproducent Mecalac heeft een akkoord gesloten met distributeur AML voor Wallonië en Brussel. AML was tot voor kort vooral een lokale dealer van premium-merken in materieel. Het is voor het eerst dat Ateliers Marcel Lambert (AML)[…]

10/12/2021 | MaterieelVerhuur
Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Heraanleg Kleine Westelijke Ring na net geen 20 jaar afgerond

Heraanleg Kleine Westelijke Ring na net geen 20 jaar afgerond

Meer artikels