Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sportvelden worden sterker met bodemverbeteraars

Gerelateerde onderwerpen :

,
Sportvelden worden sterker met bodemverbeteraars

Elke voetbal- of golfclub wil een kwaliteitsvolle grasmat. Daarbij is het van groot belang hoe de grasmat wordt aangelegd, want dat heeft een impact op de groei en de kwaliteit van het gras. Lennert Nachtergaele (UGent) onderzocht voor zijn masterproef welke bodemverbeteraars voor de beste grasmat zorgen. Onder andere compost is een efficiënte en goedkope bodemverbeteraar.

?Ik voetbal zelf, dus ik kom regelmatig in contact met verschillende grasmatten. Het is een onderwerp dat mij ook echt interesseert. Het was heel fijn hierrond te werken voor mijn thesis', aldus bio-ingenieur Lennert Nachtergaele. Het onderzoek gebeurde in potproeven in een serre. In de toekomst moet nog blijken of deze resultaten ook blijven gelden op een sportterrein dat regelmatig gebruikt wordt.

Nachtergaele onderzocht verschillende soorten bodemverbeteraars die de fysische eigenschappen van de bodem kunnen verbeteren, alsook de gras- en wortelgroei. Daarbij evalueerde hij verschillende parameters die de kwaliteit van een sportveld bepalen.

?Wortelgroei is zo?n parameter. Als je uitglijdt, zal je bij een veld met sterke wortelgroei minder snel een stuk gras uittrekken. Een beter ontwikkeld wortelgestel zorgt voor een stevigere graszode. Maar ook doorlaatbaarheid speelt een rol: je wilt niet dat je grasveld na één stevige regenbui helemaal onder water staat?, verduidelijkt Nachtergaele.

Worteldoek

Vijf bodemverbeteraars bleken, op basis van de resultaten van het onderzoek, het best voor de bodem van een sportveld. Ze kunnen zowel een organische, anorganische of samengestelde oorsprong hebben:

TerraCottem Turf, een commerciële bodemverbeteraar die bestaat uit verschillende bestanddelen;

Compost van groente,- fruit- en tuinafval (gft-compost);

Synthetische bodemverbeteraars (polymeren);

Gedroogd slib, resten van waterzuiveringsprocessen;

Zeolietgesteente.

?TerraCottem Turf scoorde zeer hoog op de verschillende parameters. Maar ook gft-compost doet het uitstekend', aldus Nachtergaele.

Door een synthetisch, horizontaal gelegen worteldoek in te werken in de bodem van een sportveld kan je een hybride grasmat creëren die bestaat uit een mengeling van kunstgras en natuurlijk gras. Op het voorbije EK voetbal in Frankrijk werden gelijkaardige constructies gebruikt in de stadions van Bordeaux, Saint-Denis en Parijs.

Zo?n worteldoek op zich bleek geen significante invloed te hebben op de kwaliteit van de grasmat. Het kan wel voor extra stevigheid van de toplaag zorgen, maar dat behoorde niet tot het onderzoek van Nachtergaeles masterproef.

Goedkoop en efficiënt

De meeste sportclubs leggen de budgetten voor de aanleg en het onderhoud van hun sportveld op voorhand vast, zonder daarbij de kosten voor een verbeterde bodemkwaliteit vast te leggen.

?We merkten in gesprekken met aannemers dat zij bodemverbetering ook liever niet opnemen in offertes, uit schrik dat het de kosten zou doen oplopen, waardoor ze zouden riskeren de opdracht te mislopen. Toch kan je met een beperkt budget al een veel kwalitatievere grasmat maken, bv. door compost en consoorten op de juiste manier in te werken in de bodem. Bovendien is het toepassen van bodemverbetering vaak veel goedkoper dan bv. de aanleg van een kunstgrasveld of een hybride grasmat?, besluit Nachtergaele.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wienerberger breidt Eco-brick-gamma uit

Wienerberger breidt Eco-brick-gamma uit

Een slecht geïsoleerde woning weegt zwaar op de energiefactuur en is bovendien nefast voor het milieu. Het isoleren van dak en gevels zijn de meest aangewezen stappen om de energieconsumptie van een woning terug te dringen. Met een[…]

20/02/2021 | Bouwmaterialenbaksteen
Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Vangt metselrobot straks tekort aan metselaars op?

Vangt metselrobot straks tekort aan metselaars op?

Restauratie met de juiste ambachtelijke mortels en bindmiddelen

Restauratie met de juiste ambachtelijke mortels en bindmiddelen

Meer artikels