Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Speciale textieldoeken voor geveltuinen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Speciale textieldoeken voor geveltuinen

Foto’s: Sioen.com

Het Belgische beursgenoteerde textielbedrijf Sioen Industries uit Ardooie komt op de markt met hightechdoeken die uiterst geschikt zijn voor de creatie van verticale geveltuinen en daktuinen. Het bedrijf verwacht veel van de nieuwe techniek die moet helpen om stadscentra af te koelen.

Sioen ontwikkelde een textieldoek waarin enkele materialen met elkaar verweven zijn. Daarin worden speciale zakjes geweven waarin planten en bloemen kunnen groeien. De wortels van het aangeplante groen vinden uiteindelijk houvast in het speciale textieldoek en halen daar water en voeding uit. De constructie heeft geen contact met de grond.

Het concept is uitstekend geschikt voor de opbouw van hangende binnentuinen maar kan ook dienst doen als natuurlijke wandbekleding of als ondergrond om een daktuin in te richten. Sioen verwacht met deze toepassing van technisch textiel een nieuwe en veelbelovende markt aan te boren. Steden zoeken immers voortdurend naar nieuwe manieren om meer groen te integreren, waarbij niet alleen wordt gedacht aan bomen en parken, maar ook aan groene gevels en groendaken.

Hoe meer groen in de stad hoe beter ze afkoelt in de warme zomermaanden. Beton en stenen absorberen de warmte van de zon en geven die ’s avonds weer af waardoor het ’s nachts nauwelijks afkoelt. Groene gevels dempen die stralingswarmte en hebben een koelend effect van enkele graden dat meters ver voelbaar is.


Sioen Industries beschikt over een uitgebreide portfolio activiteiten en producten, waaronder het spinnen, weven en coaten van technisch textiel, de confectie van beschermingskledij voor verschillende sectoren en de productie van fijnchemicaliën.

Het bedrijf is ook betrokken bij Cool Towns, een project rond hittestress in steden waaraan vier Europese landen deelnemen. De nieuwe geveldoeken van Sioen werden al gebruikt voor de vergroening van een binnenmuur in het nieuwe distributiecentrum van het sanitairbedrijf Van Marcke in Kortrijk, goed voor 120 m².

In het textieldoek komt de kennis van de verschillende Sioen-divisies samen, waaronder de technologie die verwerkt is in waterdichte dekzeilen voor vrachtwagens en in geotextiel voor de ondergrondse versteviging van dijken, wegen en spoorwegbeddingen. Al die materialen zijn geoptimaliseerd voor deze toepassing door er brandwerende en waterophoudende eigenschappen aan toe te voegen.

Sioen werkt samen met enkele andere bedrijven om een totaaloplossing onder de naam GreenTecStyle aan te bieden. Vermaco uit Tielt levert de profielen voor de montage van het systeem. Denis Plants uit Lochristi levert de plantjes en kan die ook op het doek kweken vooraleer ze op de bouwwerf te leveren.

De expertise voor het ingebouwde irrigatiesysteem komt uit Nederland. De bewatering en de bemesting zijn geautomatiseerd op basis van sensoren en pompsystemen. Met die geïntegreerde aanpak willen Sioen Industries en zijn partners de installatietijd op de bouwwerf inkorten en het product introduceren bij architecten en aannemers.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Tekort aan grondstoffen laat zich steeds feller voelen

Tekort aan grondstoffen laat zich steeds feller voelen

Baksteenproducenten blikken terug op geslaagd jaar

Baksteenproducenten blikken terug op geslaagd jaar

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Engels Group verhuist naar distributiecentrum in Malle

Meer artikels