Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Speciale asfaltlaag voor racecircuit van Zolder

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Speciale asfaltlaag voor racecircuit van Zolder

Het racecircuit van Zolder, ook bekend onder de naam De Omloop van Terlaemen, is een heuvelachtig autocircuit van 4.011 m in het Limburgse Heusden-Zolder waar jaarlijks meer dan 400.000 nationale en internationale bezoekers naartoe komen. Zoals elk professioneel circuit van dit type moet het om de twaalf tot vijftien jaar worden vernieuwd.
Die werkzaamheden stonden in Zolder reeds op de planning maar door de hete zomer van vorig jaar waren sommige zones van het circuit in slechte staat en werd het karwei noodzakelijk. Op de autopiste werd ruim 54.000 m² asfalt aangebracht door Grizaco, de Belgische dochteronderneming van de groep Eurovia en een partner van Shell Bitumen.
 
De werkzaamheden werden in volle viruscrisis uitgevoerd door het bedrijf APK. De planning moest dus worden gewijzigd om de gezondheidsmaatregelen te kunnen naleven. Hierdoor werd de werktermijn ook langer zodat de teams meer tijd hadden om de nodige tests uit te voeren om de samenstelling van het asfalt te optimaliseren.

De nieuwe bekleding moest immers zorgen voor een effen oppervlakte en voor een betere grip. Dit werd gerealiseerd met Shell Cariphalte Racetrack, een polymeerbitumen dat speciaal werd ontwikkeld voor gebruik op racecircuits. Er werd ook gekozen voor speciale hardere granulaten voor een betere grip. De hoge snelheid, de temperaturen en de torsiekrachten op het oppervlak van een racecircuit zijn extreem en vereisen een speciaal bitumen waarmee een asfalt kan worden gemaakt dat aan deze behoeften kan beantwoorden.

Shell Cariphalte Racetrack werd speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de horizontale krachten die gegenereerd worden wanneer een raceauto versnelt of remt in een bocht. Het polymeerbitumen zorgt voor veel hogere prestaties in vergelijking met klassiek wegenbouwbitumen.

Op basis van de ervaring van Shell Bitumen met Shell Cariphalte Racetrack op verschillende racecircuits wereldwijd, zorgt het bindmiddel dat voor het Circuit Zolder werd gebruikt voor een grotere weerstand tegen rafeling en vervorming. Bovendien garandeert het een betere verwerkbaarheid van het asfalt tijdens de aanleg.

Het werd reeds gebruikt op tal van pistes wereldwijd, zoals onder meer voor de Nürburgring en Hockenheim in Duitsland, Sepang in Maleisië, Fiorano en het privé-testcircuit van Ferrari in Italië en onlangs nog voor Silverstone in Groot-Brittannië en Zandvoort in Nederland.

De technische oplossing die Grizaco voorstelde, werd geëvalueerd en gevalideerd door het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW), de autoriteit op het vlak van technische expertise voor de wegenbouw in België. Het positieve advies zorgt voor een garantie van het kwalitatief hoogstaande niveau van de bekleding.

Dankzij het gebruik van de 3D-modelleertechniek voor het frezen van het oude asfalt en voor de plaatsing van het nieuwe asfalt, konden de risicozones werden geïdentificeerd en werd een gelijkmatige rijlaag aangelegd op het hele circuit. De nieuwe asfaltlaag zal ook het regenwater sneller afvoeren.

"De bekleding van het circuit heeft nu een effen oppervlakte, wat voordien niet het geval was over de volledige lengte van het circuit, een verschil dat echt opvalt bij de gebruikers. De grip op de piste is veel beter dan vroeger. Gewoonlijk duurt het na het leggen van nieuw asfalt enkele weken voordat de bekleding zijn gripprestaties heeft ontwikkeld, maar voor Zolder waren de resultaten op dat vlak uitzonderlijk vanaf de heropening van het circuit", zegt David Vanderbeek, operations verantwoordelijke van Circuit Zolder.
 
"De kwaliteit van het asfalt is essentieel voor een autoracecircuit. Toen duidelijk werd dat we bepaalde zones van het Circuit Zolder moesten vernieuwen, zijn we het Nederlandse racecircuit van Zandvoort gaan bezoeken en stelden we vast dat Shell Cariphalte Racetrack het beste bitumen was voor dit soort projecten. Het resultaat bewijst het: dankzij onze bouwpartners APK, Grizaco en Shell Bitumen hebben we nu een effen, oppervlak oppervlak met een betere grip dat niet alleen beantwoordt aan onze verwachtingen en eisen van de piloten, maar ook aan de veiligheidsnormen van ons circuit”, besluit David Vanderbeek.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels