Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Solidariteits­bijdrage voor shm's

Een solidariteitsbijdrage voor zittende sociale huurders moet voor meer rechtvaardigheid op de sociale huurmarkt zorgen. Dat zegt Vlaams parlementslid Björn Anseeuw.

Binnenkort zullen nieuwe huurcontracten voor Vlaamse sociale woningen niet langer van onbepaalde duur zijn. Op gezette tijden zal worden nagegaan of huurders niet een flink stuk meer verdienen dan het bedrag dat ze mogen verdienen om een huurcontract voor een sociale woning te kunnen sluiten.

Bestaande contracten

Vlaams parlementslid Björn Anseeuw was één van de pleitbezorgers van deze maatregel. 'De maatregel moet ervoor zorgen dat sociale huurwoningen worden toegewezen aan diegenen die ze echt nodig hebben. Aan de bestaande sociale huurcontracten wordt niet geraakt, die blijven van onbepaalde duur. Alleen zijn er ook daar flink wat huurders die bij de toewijzing voldeden aan de inkomensvoorwaarde, maar die intussen een stuk meer verdienen dan het maximaal toegestane inkomen. Het is dan ook niet meer dan billijk om van die zittende huurders wat solidariteit te vragen zodat zij kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe sociale huurwoningen en het renoveren van het bestaande patrimonium', meent Anseeuw.

Woonraad

Anseeuw wordt in zijn vraag gesteund door de Vlaamse Woonraad en stelde hierover zopas een vraag aan Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Zij beloofde om het denkspoor van een solidariteitsbijdrage te onderzoeken en uit te werken. Vlaanderen zou bovendien niet de eerste zijn die een dergelijke solidariteitsbijdrage invoert. In het Brusselse Gewest werd de solidariteitsbijdrage, net als de tijdelijke huurcontracten, voor sociale huurwoningen al eerder ingevoerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen