Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Softwareplatform voor opvolging drone-industrie

Softwareplatform voor opvolging drone-industrie

Het toenemende aantal drones creëert de nood aan een managementplatform om deze op een veilige en gemakkelijke manier te integreren en te volgen in het luchtruim. Drones zijn kleine op afstand bestuurde vliegtuigjes waarmee bv. gevels of hoogspanningslijnen kunnen worden geïnspecteerd of bepaalde gebieden in beeld te brengen zijn. De toepassingsmogelijkheden zijn groot. Een spin-off van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft samen met de oprichters van Flight Plus, een bedrijf met ervaring in de luchtvaartsector, een softwareplatform ontworpen om het hele dronegebeuren op te volgen. Binnen enkele weken wordt de naam bekendgemaakt waaronder men het platform zal lanceren op de internationale markt.

De VITO spin-off brengt binnenkort het allereerste managementplatform op de markt om commerciële drones (ook wel RPAS of Remotely Piloted Aircraft Systems geheten) veilig te integreren in het luchtruim. Alle commerciële dronegebruikers zullen zich in de toekomst moeten registeren en kunnen nadien zien waar ze mogen vliegen en welke regelgeving daarvoor geldig is.

Luchtverkeersleidingsdiensten en overheidsinstellingen kunnen via dit platform eveneens alle commerciële dronevluchten controleren en opvolgen. Bovendien zal het systeem dronebedrijven toelaten om het luchtruim gecontroleerd te kunnen gebruiken. Door de administratieve vereenvoudiging zullen de firma's alle vereiste informatie automatisch kunnen registreren en versturen naar de autoriteiten, wat tijd en geld bespaart.

'De VITO heeft een heel uitgebreide kennis en expertise in aardobservatie en verwante toepassingen. Drones worden hierbij steeds vaker gebruikt; denk maar aan het controleren van hoogspanningsleidingen. Een veilige integratie van deze drones is hierbij essentieel en we zijn ervan overtuigd dat dit platform hiervoor de oplossing biedt', aldus Walter Eevers, directeur Valorisatie en strategische samenwerking bij de VITO.

Op basis van de huidige contacten en akkoorden met de autoriteiten en belanghebbende partijen uit het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland zal de eerste versie in deze landen worden getest, waarna het de bedoeling is om in een volgende fase de software stelselmatig in de rest van Europa te integreren.

Er is grote interesse van droneproducenten, die de mogelijkheden van het platform beseffen om drones veilig en volgens de toepasbare wetgeving te gebruiken. Ze geloven in deze technologie en willen bij de eersten zijn om deze te kunnen aanbieden aan hun klanten. Ook EuroUSC, een van oorsprong Brits dronekeuringsbedrijf met filialen in heel Europa, wil hierin op zijn domein de eerste zijn.

'EuroUSC is enthousiast over de lancering van dit unieke platform dat commerciële drone-operatoren en luchtverkeersleiders toelaat om samen gebruik te maken van hetzelfde luchtruim. Dit is gloednieuwe technologie die de administratieve rompslomp zal verminderen zonder in te boeten op veiligheid. Meer zelfs, dit platform is goed nieuws voor de veiligheid én privacy van iedereen', aldus Michael Maes van EuroUSC.

Flight Plus uit Anzegem en de VITO zijn de bedenkers van deze software. Flight Plus heeft jarenlang ervaring met de administratieve afhandeling van toelatingen om drones te laten vliegen, volgens een wereldwijde dronewetgeving, in vluchtoperaties en in luchtverkeersleiding (ATM of Air Traffic Management).

Samen met Luciad uit Holsbeek, een bedrijf dat werd opgericht in 1999 en gespecialiseerd is in netwerk-GIS-systemen (Geographical Information Systems), werd een eerste versie van het softwareplatform ontwikkeld dat al snel een award wegkaapte tijdens een wedstrijd georganiseerd door het Europese luchtvaartprogramma SESAR (Single European Sky ATM Research) en waarbij het als enige drone-applicatie in de prijzen viel. Bovendien werd het rijtje winnaars enkel voorafgegaan door de Europese gigant Airbus.

'Met onze achtergrond in de luchtvaart weten we maar al te goed dat veiligheid en vluchtcoördinatie essentieel zijn om conflicten in het luchtruim te vermijden of indien nodig te verhelpen. Hiermee stellen we onze ervaring op een klantvriendelijke en toegankelijke manier ter beschikking van de drone-industrie zodat deze op een veilige manier kan aangewend worden in het Europese luchtruim', aldus Andres Van Swalm, directeur van Flight Plus.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem