Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling

Gerelateerde onderwerpen :

,
Software zorgt voor snelle en accurate duurzaamheidsbeoordeling

Wie duurzaam wil bouwen, gebruikt duurzame materialen en grondstoffen. Bij nieuwe bouwprojecten of grondige renovatie zet deze tendens zich de jongste jaren sterk door. Om die ecologische voetafdruk te bepalen, wordt gebruik gemaakt van de ‘environmental product declaration’ (epd). Het opstellen van dat epd is echter een complexe en zeer intensieve aangelegenheid.

 

Wetenschappers zijn er nu in geslaagd om een digitale oplossing te vinden waardoor niet alleen zeer snel en doeltreffend een volledig productgamma kan geanalyseerd worden, maar die bedrijven ook toelaat om vanuit dat softwareprogramma de ecologische voetafdruk van hun materialen bij te sturen.
 
Een architect, aannemer of bouwheer die duurzame materialen of grondstoffen wil gebruiken, raadpleegt de epd die alle gegevens verzamelt van de impact van bouwproducten op het milieu, het klimaat en de menselijke gezondheid. Zo krijgt hij informatie over de ecologische voetafdruk van een bouwproduct, -proces of -systeem.
 
Zo kan hij niet alleen nagaan wat bijvoorbeeld de milieu-impact is van de grondstoffen die hij wil kiezen, maar hoeveel ook het water- en energieverbruik is, de CO2-uitstoot en andere luchtemissies, de productie van afval en zelfs het effect is op de menselijke gezondheid. Zelfs het benodigde transport wordt daarbij in kaart gebracht. Fabrikanten van bouwproducten hebben er alle voordeel bij als ze de milieu-impact van hun producten via zo’n epd kunnen bewijzen.
 
Sinds 2014 staan de minimale vereisten waaraan epd’s moeten voldoen in de Belgische wetgeving beschreven, maar voor fabrikanten is het een bijzonder tijdrovende – en dus ook dure – aangelegenheid om zo’n epd samen te stellen. Niet zozeer het document op zich, maar wel het samenstellen van de levenscyclusanalyse (lca) en de beoordeling van de ecologische voetafdruk die de ruggengraat vormen van de epd zijn bijzonder intensief.
 
Enperas, een gloednieuwe spin-off van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), is erin geslaagd om dat hele proces te digitaliseren. Meer nog: door in simulaties parameters te veranderen, kunnen fabrikanten meteen ook inschatten wat het effect is als ze bepaalde parameters in hun productie veranderen.
 
“Deze oefening beperkt zich niet tot de eigen activiteiten, maar kan de hele levenscyclus overspannen. Bij zo’n oefening kan iedereen binnen het bedrijf met onze software aan de slag. De aankoper kan verschillende leveranciers te opzichte van elkaar beoordelen, de productmanager kan duurzame aanpassingen aan en product doorvoeren en zelfs de verantwoordelijke voor het afvalbeheer kan de milieu impact berekenen van een circulair businessmodel”, verduidelijkt Luc Plancke, CEO van Enperas.
 
Voor bedrijven met internationale en duurzame ambities, kan deze innovatie het verschil maken. De epd’s verschillen immers van land tot land. Met de Enperas software worden deze nationale criteria omgeschakeld met één eenvoudige muisklik. Enperas levert niet alleen de software, maar geeft ook advies omtrent verduurzaming van bouwproducten.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Circulair gevels bouwen met de ClickBrick

Circulair gevels bouwen met de ClickBrick

Circulair bouwen wint steeds meer veld. Dakpannen, straatstenen en ook bakstenen lenen zich uitstekend voor circulaire bouwprojecten dankzij hun lange levensduur en hun mogelijkheden tot hergebruik en recyclage. Een mooi voorbeeld daarvan is[…]

Aanleg eerste waterbalansweg in stad Damme

Aanleg eerste waterbalansweg in stad Damme

Hyve bundelt krachten inzake groene waterstof

Hyve bundelt krachten inzake groene waterstof

Circulair bouwen wint fors aan populariteit

Circulair bouwen wint fors aan populariteit

Meer artikels