Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sociale rechtvaardigheid bij overheidsaankopen

De naleving van sociale criteria bij overheidsopdrachten en de controle daarop is al enkele jaren een gekend probleem bij overheidsaankopers. De problematiek is opnieuw actueel nadat uit een undercoverreportage van De Standaard bleek dat één van de meest verkochte kasseistenen op de Belgische markt uit Budhpura in India komt en door kinderen en jongeren wordt gemaakt. Heel wat Vlaamse steden en gemeenten zou

Met de betrokken sectoren werd een engagementsverklaring uitgewerkt die in bestekken kan worden opgenomen.

den deze ‘Kandla Grijs’ gekocht hebben.

Gerichte audits waarbij tijdens de uitvoering van de opdracht wordt nagegaan of de sociale criteria doorheen de toeleveringsketen worden nageleefd, zouden volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) een afdoende, maar prijzige oplossing voor dit probleem kunnen zijn.

Vorig jaar hebben de Vlaamse en federale overheid en enkele steden de mogelijkheden onderzocht om sociale rechtvaardigheid in de toeleveringsketen op te leggen en af te dwingen. Met de betrokken sectoren werd een engagementsverklaring uitgewerkt die in bestekken kan worden opgenomen. Risico's op schendingen van de basisnormen worden in kaart gebracht en de uitvoering van gerichte audits wordt mogelijk gemaakt. De methodiek hiervoor is gebaseerd op het Zweedse model, beschreven in de documenten van het zogenaamde Landmark-project.

De initiatiefnemers willen nu testprojecten laten uitvoeren waarbij sociale criteria in bestekken voor de aankoop van werkkledij worden opgenomen en waarvan de naleving in de uitvoeringsfase effectief wordt gecontroleerd. Het Departement Werk en Sociale Economie (WSE) heeft voor de audits middelen gereserveerd, ook voor overheidsopdrachten van lokale besturen. Gemeenten die deze nieuwe methodiek willen uittesten, kunnen zich melden bij het Steunpunt Duurzamer Lokale Overheidsopdrachten van de VVSG via leen.vandermeeren@vvsg.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

De stad Hasselt gaat meer dan 3.000 gezinnen persoonlijk begeleiden in het verduurzamen van hun woning. De campagne startmetrenoveren.be omvat een complete aanpak op maat, van analyse tot werken, op een schaalgrootte die nog niet eerder werd[…]

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden