Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sociale partners vragen verdubbeling overheidsinvesteringen

Sociale partners vragen verdubbeling overheidsinvesteringen

De sociale partners van de Groep van 10 vragen de overheid het budget voor openbare investeringen te verdubbelen. Volgens hen is het voor ons land een manier om uit de huidige crisis te geraken.
De achterliggende redenering is eenvoudig: voor de realisatie van projecten zijn arbeidskrachten nodig en meer jobs zorgen voor meer inkomen in de gezinnen, geld dat uiteindelijk weer in de economie terechtkomt, maar ook onze sociale zekerheid ondersteunt en financiert. Voor al die investeringen moet allerlei materiaal worden aangeschaft. Bedrijven zullen daardoor op hun beurt meer kunnen produceren, exporteren en investeren.
 
De virusuitbraak dompelde ons in de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Als we de economie weer willen aanzwengelen, is een  krachtige toename van de overheidsinvesteringen op korte termijn een manier die daartoe kan bijdragen.
 
Volgens de Groep van Tien moeten federale, regionale en lokale overheden in eerste instantie investeren in betere verkeersinfrastructuur. Denk aan de aanleg van autowegen en fietspaden, de bouw van park and rides en de creatie van snelle spoor- en busverbindingen in en rond de grote steden.
 
Ook inzake energie kan veel worden gedaan. Overheidsgebouwen, schoolgebouwen en sociale woningen kunnen beter worden geïsoleerd zodat het energieverbruik daalt. Ook digitalisering kan onze economie stimuleren, bijvoorbeeld door te investeren in het telecomnetwerk.
 
Maar de realiteit ziet er momenteel anders uit. In 2018 bedroegen de publieke investeringen slechts 2,2% van ons bruto binnenlands product, een pak minder dan in Nederland, Frankrijk en Scandinavië. De Groep van 10 vindt dat die investeringen moeten evolueren naar minimaal 4%, een verdubbeling dus.
 
De Groep van Tien is samengesteld uit de belangrijkste onderhandelaars van de federale Belgische sociale partners. De groep is paritair samengesteld uit werknemers- en werkgeversverenigingen en voert het sociaal overleg. De huidige voorzitter is Bernard Gilliot  (tevens voorzitter van het VBO) en wordt niet meegerekend bij de tien, waardoor de groep eigenlijk elf leden telt.
 
De overige leden zijn Monica De Jonghe (VBO), Miranda Ulens (ABVV), Robert Verteneuil (FGTB), Pierre-Frédéric Nyst (UCM), Marc Leemans (ACV), Marie-Hélène Ska (CSC), Pieter Timmermans (VBO), Danny Van Assche (Unizo), Sonja De Becker (Boerenbond) en Mario Coppens (ACLVB).

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

De stad Waregem schenkt elk van z’n scholen twee CO2-meters. Zo kunnen leerkrachten en leerlingen de binnenluchtkwaliteit in de klassen goed volgen en weten ze wanneer er meer geventileerd moet worden. Het stadsbestuur koos voor deze actie[…]

17/09/2020 | MilieuScholen
Onheilspellende vooruitzichten voor bouwsector

Onheilspellende vooruitzichten voor bouwsector

Aantal faillissementen gedaald in juli en augustus

Aantal faillissementen gedaald in juli en augustus

Leuven spoort coronavirus op via afvalwater

Leuven spoort coronavirus op via afvalwater

Meer artikels