Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sociaal woonproject 't Kramelt omvat 41 huur- en 19 koopwoningen en 15 kavels

Gerelateerde onderwerpen :

Sociaal woonproject 't Kramelt omvat 41 huur- en 19 koopwoningen en 15 kavels

Burgemeester van Maaseik Jan Creemers en voorzitter van shm Ons Dak Mathieu Smeets verwelkomden onlangs officieel de nieuwe eigenaars en huurders van het sociale woonproject 't Kramelt onder de kerktoren van Neeroeteren. De zestig nieuwe woningen op 100 m van het centrum bieden plaats aan 135 nieuwe bewoners (huurders en kopers), van wie 44 kinderen. Twaalf (huur)woningen zijn aangepast aan de fysieke beperking van de bewoners.

19 van de zestig nieuwe woningen werden verkocht aan starters, vooral jongeren en alleenstaanden die voor het eerst de kans krijgen om een eigen woning te verwerven. Zij kregen niet alleen vanuit Ons Dak een stevige korting op de verkoopprijs dankzij Vlaamse subsidiëring, maar konden ook een beroep doen op een sociale lening via Landwaarts. In overleg met de stad Maaseik werd tevens gedacht aan de versterking van het handelscentrum van Neeroeteren door 34 parkeerplaatsen te voorzien.

Het ontwerp van de huizen en appartementen en de inplanting ervan is van de hand van architecten Quirynen & Jacobs uit Genk. De inplanting van de nieuwe woonwijk vertrekt vanuit de sterke elementen van de omgeving: het groen, de Bosbeek met zijn oevervegetatie, de relatie met de historische kern en de Sint-Lambertuskerk. De spil van deze woonuitbreiding is een driehoekig plein dat vanaf de brug over de Bosbeek een perspectivische as vormt tussen het kerkplein en de bomen van het park aan de Dennenstraat. Dit plein wordt vorm gegeven als een verbrede boulevard waar geparkeerd kan worden tussen de bomen. De bebouwing erlangs volgt een rustig ritme van woningrijtjes aan een brede stoep. Hierbij werd gekozen voor een tijdloze rustige architectuur met traditionele bouwmaterialen: roodbruine baksteen, keramische dakpannen en aluminium ramen.

De nieuwe woonwijk omvat woningen met twee of drie slaapkamers en met parkeerplaats of garage (inpandig in de woning), woningen voor ouderen/mindervaliden met twee slaapkamers en appartementen met twee of drie slaapkamers.

De aanbesteding vond plaats op 30 januari 2012, de opening van de offertes van de onderhandelingsprocedure op 12 juli 2012. Als aannemer fungeerde Bouwwerken Willy Knippenberg uit Maaseik, die ten gevolge van diens overname vanaf 2 juli 2013 werd vervangen door Cordeel Hoeselt. De werkzaamheden startten op 19 december 2012 en werden na een uitvoeringstermijn van 450 kalenderdagen voorlopig opgeleverd op 25 juni 2014. De eerste verhuring dateert van 1 mei en 1 augustus 2014 (in twee fasen).

Het definitieve ontwerp werd geraamd op 6.530.509,25 ' exclusief btw. De goedkoopste offerte bij de aanbesteding bedroeg 7.919.617,42 ' en het bestelbedrag na onderhandeling 6.677.807,51 '. De eindafrekening (bestelbedrag plus verrekeningen min herzieningen) bedroeg op 25 juni 2014 6.671.084,73 '.

Infrastructuurwerken

De infrastructuurwerken kosten 1,4 miljoen '. De toegangsweg vanaf de Dennenstraat krijgt aan beide zijden een verhoogd voetpad. De straat loopt tot aan een parkeerplein, vanaf waar geen niveauverschillen meer zijn tussen voetpaden en de rijweg. Die aanleg is vriendelijk voor o.m. rolstoelgebruikers en kinderwagens. Tegenover het parkeerplein ligt een groene rust- en speelruimte die aansluit op het bestaande park. Daar lopen paden in dolomiet doorheen, die samenkomen op een centraal ontmoetingspunt met cirkelvormige betontreden.

Een ander plein begint spievormig aan het groenplein en verbreedt naar de Bosbeek en de Sint-Lambertuskerk toe. Rondom dit plein loopt een rijweg, langs waar bewoners en bezoekers royaal kunnen parkeren. Vanuit die rijweg kunnen voertuigen niet over het brugje naar het Kerkplein, maar voetgangers en fietsers wel.

Vanaf het Kerkplein kunnen 34 wagens via het brugje over de Bosbeek parkeren op een centrale parkeerplaats. Vier parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor mindervaliden. Vanuit deze parking, die bestemd is voor bezoekers van het centrum van Neeroeteren, kan je de woonwijk evenwel niet binnenrijden.

STABO-L uit Hasselt werd aangezocht als ontwerper. De aanbesteding (met als opdrachtgever de VMSW) vond plaats op 27 april 2010. Roos nv uit Arendonk fungeerde als aannemer.

De werkzaamheden startten op 21 februari 2011, hadden een uitvoeringstermijn van 190 werkdagen en werden eind 2014 voorlopig opgeleverd. Het bestelbedrag bedroeg 1.329.644,62 ' en de herzieningen kostten 58.533,93 ', wat resulteerde in een totaalbedrag van 1.391.182,48 '.

Daarvan is 1.106.798,41 ' voor de VMSW, 176.997,38 ' voor Ons Dak, 15.346,18 ' voor Infrax en 92.040,51 ' voor de stad Maaseik. Het project voorziet ook de verkoop van 15 bouwplaatsen vanaf 39.525 '.

Ons Dak verhuurt straks 2.000 sociale woningen in een afgebakend ISO 9001 kwaliteitmanagementsysteem. Dagelijks werken 16 medewerkers aan 'Correcte Service in Woonkwaliteit'. De Noord-Oost-Limburgse shm werd onlangs door Bouwunie Limburg uitgeroepen tot 'Beste bouwteam 2014'. - JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels