Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sociaal woonproject op Rabot ver­welkomt eerste bewoners

Gerelateerde onderwerpen :

Sociaal woonproject op Rabot ver­welkomt eerste bewoners

Op de plaats waar vroeger de eerste Rabottoren stond, schitteren vandaag drie nieuwe appartementsgebouwen. De nieuwe gebouwen, samen goed voor 131 sociale woningen, werden onlangs officieel ingehuldigd. Binnenkort start de bouw van nog eens twee nieuwe gebouwen op de plek waar de tweede Rabottoren stond. De verhuis van de bewoners van de derde Rabottoren is volop aan de gang. WoninGent wil in 2020 starten met de sloop van de laatste toren.


In 2009 werd besloten om de drie zwaar verouderde torens te slopen en te vervangen door acht lagere appartementsgebouwen.  Tegen 2023 moeten zo’n 360 nieuwe sociale woningen op de site verrijzen. De volledige metamorfose van de site wordt geraamd op 70 miljoen € zonder btw.

Sokkel

Aannemer Democo nv bouwde  op de plek van de eerste Rabottoren in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent drie nieuwe, lagere appartementsgebouwen. Het eerste gebouw, aan het Griendeplein, telt 45 appartementen. Op de gelijkvloerse verdieping komen gemeenschapsvoorzieningen en winkels. In het tweede en derde gebouw zijn er respectievelijk 27 en 59 appartementen. Deze gebouwen staan op een sokkel met een parkeergarage, bergingen en fietsenstallingen voor de bewoners van alle drie de gebouwen.

De drie gebouwen werden ontworpen door POLO Architects en  vormen samen één gebouwencomplex met twee tussenliggende binnentuinen. De grijs-groene gevelsteen geeft de gebouwen een licht en elegant karakter. WoninGent wil zo meer groen en licht brengen in de dichtbevolkte Rabotwijk. Aan fase 1 van het project hangt een prijskaartje van 17.773.172 € zonder btw.

Marktwaarde

De eerste bewoners namen begin september al hun intrek. Momenteel zijn zo goed als alle appartementen in het eerste gebouw aan het Griendeplein al verhuurd. Vanaf november gaat ook het tweede gebouw en in december het derde gebouw in verhuring.


De huishuur die de bewoners voor hun sociale woningen betalen, wordt berekend volgens het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH). Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en hun gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs. De marktwaarden van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen 609 en 833 €. De gemiddelde huurprijs die de bewoners betalen bedraagt ongeveer 300 €.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Automatisatie van logistiek resulteert in nieuwe standaard voor gebouwen

Automatisatie van logistiek resulteert in nieuwe standaard voor gebouwen

In de belangrijkste logistieke knooppunten in Duitsland en Scandinavië wordt al langer ingezet op automatisatie. Ook in België groeit de trend om logistiek te automatiseren, al dan niet met de  inzet van robots voor eenvoudige en[…]

Bossuyt Vastgoed kiest na 30 jaar voor eerste project in Brugge

Bossuyt Vastgoed kiest na 30 jaar voor eerste project in Brugge

Vlaamse 65-plussers willen verhuizen, maar doen het niet

Vlaamse 65-plussers willen verhuizen, maar doen het niet

De Manège wordt eerste wooncommunity in Sint-Truiden

De Manège wordt eerste wooncommunity in Sint-Truiden

Meer artikels