Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Sociaal woonproject op Rabot ver­welkomt eerste bewoners

Gerelateerde onderwerpen :

Sociaal woonproject op Rabot ver­welkomt eerste bewoners

Op de plaats waar vroeger de eerste Rabottoren stond, schitteren vandaag drie nieuwe appartementsgebouwen. De nieuwe gebouwen, samen goed voor 131 sociale woningen, werden onlangs officieel ingehuldigd. Binnenkort start de bouw van nog eens twee nieuwe gebouwen op de plek waar de tweede Rabottoren stond. De verhuis van de bewoners van de derde Rabottoren is volop aan de gang. WoninGent wil in 2020 starten met de sloop van de laatste toren.


In 2009 werd besloten om de drie zwaar verouderde torens te slopen en te vervangen door acht lagere appartementsgebouwen.  Tegen 2023 moeten zo’n 360 nieuwe sociale woningen op de site verrijzen. De volledige metamorfose van de site wordt geraamd op 70 miljoen € zonder btw.

Sokkel

Aannemer Democo nv bouwde  op de plek van de eerste Rabottoren in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent drie nieuwe, lagere appartementsgebouwen. Het eerste gebouw, aan het Griendeplein, telt 45 appartementen. Op de gelijkvloerse verdieping komen gemeenschapsvoorzieningen en winkels. In het tweede en derde gebouw zijn er respectievelijk 27 en 59 appartementen. Deze gebouwen staan op een sokkel met een parkeergarage, bergingen en fietsenstallingen voor de bewoners van alle drie de gebouwen.

De drie gebouwen werden ontworpen door POLO Architects en  vormen samen één gebouwencomplex met twee tussenliggende binnentuinen. De grijs-groene gevelsteen geeft de gebouwen een licht en elegant karakter. WoninGent wil zo meer groen en licht brengen in de dichtbevolkte Rabotwijk. Aan fase 1 van het project hangt een prijskaartje van 17.773.172 € zonder btw.

Marktwaarde

De eerste bewoners namen begin september al hun intrek. Momenteel zijn zo goed als alle appartementen in het eerste gebouw aan het Griendeplein al verhuurd. Vanaf november gaat ook het tweede gebouw en in december het derde gebouw in verhuring.


De huishuur die de bewoners voor hun sociale woningen betalen, wordt berekend volgens het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH). Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en hun gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs. De marktwaarden van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen 609 en 833 €. De gemiddelde huurprijs die de bewoners betalen bedraagt ongeveer 300 €.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Luxe-woonproject op Antwerpse Linkeroever

Luxe-woonproject op Antwerpse Linkeroever

Op de Antwerpse Linkeroever is alweer een luxe-woonproject in de maak. Azur wordt een complex met 38 appartementen en penthouses met uitzicht op het Galgenweel, de Schelde en de Antwerpse skyline. Het project wordt ontwikkeld door Vooruitzicht[…]

Strategisch vastgoedplan voor overheidsgebouwen

Strategisch vastgoedplan voor overheidsgebouwen

Miix betreedt Vlaamse vastgoedmarkt

Miix betreedt Vlaamse vastgoedmarkt

Gent gunt aanbesteding voor stadskantoor

Gent gunt aanbesteding voor stadskantoor

Meer artikels