Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Snellere renovatie met lichtgewicht gevelsysteem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Snellere renovatie met lichtgewicht gevelsysteem

(c) VUB

De bouwsector blijft zoeken naar wegen om de CO2-uitstoot te verminderen. Met thermische isolatie kan men de energieprestaties van gebouwen verbeteren en het energieverbruik drastisch verminderen. Het gebruik van een nieuw soort lichtgewicht,  textielgewapende gevelpanelen met een dikke isolatielaag werd zopas onderzocht Dr. Matthias De Munck van de VUB onderzoeksgroep Mechanics of Materials and Constructions. In de toekomst kan textielwapening staalwapening in bepaalde toepassingen zelfs helemaal gaan vervangen.

 

De Munck voerde het onderzoek uit voor zijn doctoraatsonderzoek onder leiding van prof. Tine Tysmans en dr. Olivier Remy. De gevelpanelen zijn in plaats van het traditionele staalgewapend beton opgebouwd uit veel lichtere textielgewapende cementcomposieten (TRC). Dit soort panelen maakt het mogelijk om op amper enkele dagen tijd een huis te renoveren en te isoleren.

Minder cement

Lichtere isolatiepanelen zijn interessant met betrekking tot transport en plaatsing. Door het lagere gewicht kunnen verschillende panelen getransporteerd worden en moeten er minder zware kranen/machines voorzien worden voor de plaatsing. Voorts wordt er bij dit soort lichtgewicht elementen minder cement gebruikt, verantwoordelijk voor misschien wel de grootste C02-uitstoot in de bouwsector.

Glasvezels

Textielgewapende cementcomposieten of TRC is cementgebonden beton gewapend met een uit glasvezels vervaardigd textiel. Het concept van TRC gaat al even terug, maar het is de eerste keer dat het effect van milieubelasting op TRC en het gebruik ervan in isolerende gevelpanelen wordt onderzocht. De Munck simuleerde voor zijn onderzoek in een klimaatkast weersomstandigheden zoals wind, regen, vries, dooi en verschillende temperaturen en vochtigheid. 
 
”Het enige schadefenomeen dat we konden vaststellen was het optreden van kleine microscheurtjes in de cementcomposieten. Maar de impact op de structurele capaciteit was gering en zo kunnen we een veilig design garanderen tijdens de volledige levensduur ”, verklaart De Munck de uitkomst van zijn onderzoek.

Innovatie

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met CRH Structural Concrete Belgium nv. Zij gaan het isolerende gevelelement op de markt brengen. Het zal inzetbaar zijn voor nieuwbouwprojecten en renovaties. De panelen maken huisrenovatie en -isolatie mogelijk op amper enkele dagen tijd. In de toekomst kan textielwapening staalwapening in bepaalde toepassingen zelfs helemaal gaan vervangen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Een toenemend gebruik van circulair beton, warmtepompen, warmtenetten en isoleren met hennep zijn enkele trends die volgens vastgoedexperts dit jaar helemaal zullen doorbreken. Om de vastgoedsector duurzaam en tegelijk ook betaalbaar te houden,[…]

VLAIO steunt 19 extra projecten inzake circulair bouwen

VLAIO steunt 19 extra projecten inzake circulair bouwen

Beddeleem krijgt certificaat als CO2-neutral company

Beddeleem krijgt certificaat als CO2-neutral company

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Meer artikels