Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

© dodge&burn

Bouwkroniek laat elke week een CEO uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Cedric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed antwoorden op onze vijf vragen.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden? 
De overheid moet dringend werk maken van digitalisering. Dat is iets wat tot op vandaag nog niet op punt staat en het zou enorm helpen zodat de nodige attesten en informatie zoals voornamelijk het stedenbouwkundig uitreksel, veel vlotter afgeleverd worden. Digitalisering is dezer dagen een must met het oog op het versnellen van verschillende processen in de vastgoedsector. Dit én nieuwe, creatieve manieren om panden voor te stellen, zal de sector zeker ten goede komen. Hoewel een plaatsbezoek zeker noodzakelijk blijft bij de aankoop van een woning, kunnen virtuele rondleidingen huizenjagers wel helpen in hun proces naar het zoeken van een geschikte woning.
 
Welk bouwberoep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Het lijkt misschien niet meteen het eerste waaraan je denkt bij jobs in de vastgoedsector, maar onze sector, in de brede zin van het woord, heeft absoluut meer nood aan mensen met een juridische en technische kennis, tot zelfs juristen. Het steeds complexer worden van de materie met betrekking tot stedenbouw, vergunningenbeleid, de wet Breyne, omgevingsrecht, enz, vraagt meer juridische kennis bij bouwbedrijven, projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars. We komen er elke dag mee in aanraking in de sector en we merken steeds meer dat een team van sterke juristen daar enorm bij helpt.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
We werden in onze sector al meteen bij het begin van de crisis geconfronteerd met een ongekende situatie. Omdat ik er steevast van overtuigd was dat de vastgoedsector een sterke heropstart zou kennen na de lockdown, wat ook gebleken is, wilden we ons daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Daarom beslisten we tijdens de eerste lockdown al meteen om 15 mensen aan te werven om de continuïteit te waarborgen. Deze medewerkers zijn nog steeds bij ons aan boord. Daarnaast openden we ook verschillende nieuwe kantoren en zetten we onlangs zelfs de stap naar Oost-Vlaanderen met de opening van een eerste kantoor in het Waasland. 
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Een te forse recessie en een te snel stijgende rente kunnen een negatieve invloed hebben op onze sector. De markt kan in zekere mate deze twee zaken wel opvangen maar wanneer ze te hevig fluctueren, kunnen er wel eens vertragingen op transacties komen. Bovendien zou een forse recessie of een stijgende rente bij de banken betekenen dat mogelijks de woningprijzen opnieuw zouden kunnen dalen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
We zitten sowieso met een constante evolutie in het vastgoed. Zo zitten alternatieve bouwvormen zoals CLT, houtskelet en modulair bouwen in de lift. Maar ik ben ervan overtuigd dat de echte successen te halen zijn in duurzaam én kwalitatief bouwen. Dit zijn we intussen wel gewoon bij de nieuwbouw van vandaag, maar daar moet een lagere bouwkost én een sneller bouwproces aan gekoppeld worden. Door dat toe te passen ga je enerzijds de consument van het klassieke beeld van een woning doen afstappen maar anderzijds op langere termijn duurzaam en kwalitatief bouwen betaalbaar maken. Dit is nodig om de doelstellingen van de overheid te behalen om tegen 2050 elke woning energiezuinig te maken.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels